financieel fit Beeld Getty Images
financieel fitBeeld Getty Images

Financieel fit worden: zó doe je dat

Het zijn turbulente tijden. Hebben we eindelijk de pandemie een beetje achter de rug, duikelen we vol in een recessie. Het CBS meldt dat de torenhoge inflatie het consumentenvertrouwen naar een historisch dieptepunt heeft laten duikelen. Ook in het bedrijfsleven heerst veel onzekerheid, door zowel de stijgende prijzen als de oorlog in Oekraïne. Het goede nieuws? Recessies komen en gaan, net als eb en vloed.

Dus weet: this too shall pass. En om deze tijd te overbruggen, zijn er gelukkig heel veel handvatten om je aan vast te houden. Maar wanneer ben je eigenlijk financieel fit? Wanneer je al je vaste lasten prima kunt dragen en elke maand geld overhoudt om opzij te zetten? Het is aan te raden dat je een buffer hebt, zodat je tenminste zes maanden al je vaste lasten probleemloos zou kunnen dragen, mocht je (als zzp’er) door ziekte, of (als werknemer) in geval van ontslag zonder inkomen komen te zitten. Maar hoe worden we (of blijven we) financieel fit?

Houd het overzicht

“Flexibel zijn en het overzicht behouden zijn key,” meent money coach Hanneke van Onna, schrijver van de boeken The money issue en Geldgeheim. Onna overleefde een faillissement, waarna ze met schulden kampte en zelfs een tijd op de armoedegrens leefde. Ze wist het tij volledig te keren door slim te beleggen, waardoor ze passief inkomen genereerde (inkomen waarvoor je niet voortdurend werkt).

Onna: “Het zijn pittige tijden, voor ons allemaal. Er verandert zo veel om ons heen. We hebben het decennialang enorm goed gehad: onze maatschappij is volledig gewend geraakt aan en gericht op groei. Dat maakt het dealen met krimp en schaarste lastig. Maar dit is niet de eerste crisis waar wij, of onze ouders, mee te maken hebben gehad. In de jaren zeventig was er de oliecrisis, in 2008 de kredietcrisis. Crisissen zijn van alle tijden. Het gaat erom hoe we ermee omgaan. Hoe flexibel je bent, om je aan te passen en mee te bewegen met omstandigheden die veranderen.

De belangrijkste boodschap die ik daarin altijd probeer over te dragen is dat geluk ’m niet zit in geld. Cheesy but true: geluk zit in jezelf en je naaste omgeving: je gezin, je vrienden en de dingen die je leuk vindt om te doen. Financieel fit blijven is vooral mentaal fit blijven in deze tijd. Dus laat je niet overspoelen door het nieuws. Blijf bij jezelf. Maar duik tegelijkertijd niet weg voor tegenslagen: zorg altijd dat je een goed overzicht hebt van je financiën. Want overzicht zorgt voor inzicht. En pas dan kun je een plan maken.”

Wat die potentiële plannen dan zijn? Wil je je financiële situatie verbeteren, dan kun je eigenlijk twee dingen doen, volgens Onna. Nummer één: bezuinigen op je uitgaven. Ophouden met het kopen van onzinnige dingen die je niet echt nodig hebt.

Onna: “Vraag jezelf bij alles wat je wilt aanschaffen af: heb ik het écht nodig? Je zult snel ontdekken dat twee derde van wat je wilt kopen, helemaal niet nodig is. Van de bedragen die je daarmee bespaart, kun je door naar de volgende stap: beleggen. Voor een klein bedrag per maand kun je al in iets waardevasts investeren, zoals goud of zilver.”

Kansen spreiden

Rowena Rousseau – business consultant, schrijver van het boek The future CEO is female en maker van podcasts en e-boeken over hoe financiële vrijheid te creëren – raadt vooral aan om te proberen meerdere inkomstenbronnen te genereren, om zo je kansen te ‘spreiden’ en de afhankelijkheid van één inkomstenbron zo klein mogelijk te maken.

Rousseau: “We kunnen er niet meer omheen: er is van alles aan het veranderen in de economie. Wat mij daarbij vooral opvalt, is dat het steeds lastiger is voor mensen om rond te komen van één salaris. De prijzen blijven maar stijgen, terwijl de salarissen amper tot niet meegroeien.”

Om deze ontwikkeling tegen te gaan, wil Rousseau iedereen – en vrouwen in het bijzonder – op het hart drukken om assertief te zijn en de onderhandeling over het salaris aan te gaan. Daarnaast vindt ze dat mensen te afhankelijk zijn van één verdienmodel, en raadt ze aan meerdere inkomstenbronnen te creëren, waar mogelijk.

“Of je nu een baan of een eigen bedrijf hebt; zorg dat je nooit afhankelijk bent van één inkomen. Hoe je dat doet? Even goed naar jezelf kijken om te zien wat je talenten en krachten zijn. Je zult werkelijk versteld staan van waartoe je in staat bent. Want je kunt alle kanten op. Zo maakte een vriendin van mij thuis zelf natuurlijke zeepjes, gewoon als hobby. Op mijn advies heeft ze een webshop ingericht. Dat deed ze eigenlijk voor de lol, maar inmiddels levert haar dat 100.000 euro per jaar op. 100.000 euro! Dus neem je hobby eens serieus, want die kan zomaar uitgroeien tot een big business.

En bezit je bijvoorbeeld veel kennis over een onderwerp? Dan kun je hier heel makkelijk online producten van maken. Dat is wat ik zelf ook heb gedaan. E-boeken, online trainingen, masterclasses, et cetera. Die maak je één keer en je kunt ze vervolgens zo lang en vaak als je wilt verkopen. Ga eens met jezelf brainstormen om te zien waar jouw interesses liggen en wat je in de markt zou kunnen zetten. Door meerdere inkomstenbronnen aan te boren, ben je niet afhankelijk van één baas, opdrachtgever of sector en creëer je veel meer ruimte en vrijheid voor jezelf. En houd je hopelijk geld over om een buffer op te bouwen. Zo kan geen enkele crisis of recessie jou eronder krijgen!”

Een vangnet

Dus naast het goede nieuws dat elke recessie en crisis haar einde heeft, is er nog meer goed nieuws: het is nooit te laat om een nieuwe branche toe te voegen aan je carrière of om je financiën op orde te brengen. Vandaag is de perfecte dag om ermee te beginnen, en anders sowieso morgen. Je hoeft alles niet in één keer onder controle te krijgen, elke stap – hoe klein ook – is er een in de goede richting.

En vergeet – ondanks mogelijke struggles – vooral niet van het moment en het leven te genieten. Want zelfs als je niets aan een situatie kunt veranderen: je bent altijd bij machte je visie erop wél te veranderen. We leven nog steeds in een eerstewereldland en hebben het goed. Er is altijd een vangnet. Stress less, just do your best, and you’ll be fine.

Yvette BaxGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden