Eigen risico van je zorgverzekering. Hoe zit dat? Beeld
Eigen risico van je zorgverzekering. Hoe zit dat?

Eigen risico van je zorgverzekering. Hoe zit dat?

Tegen het einde van het jaar heb je weer de mogelijkheid om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit jaar is er een aantal wijzigingen rondom de basisverzekering bekendgemaakt. Zo gaat onder andere het eigen risico omhoog. Maar wat dat nou precies betekent? Wij leggen het uit.

Eigen risico zorgverzekering

Iedereen in Nederland heeft een verplicht eigen risico van 375 euro (2015). In 2016 stijgt dat naar 385 euro. Dit bedrag, dat wordt vastgesteld door de overheid, moet de verzekerde eerst uit eigen zak betalen voordat hij of zij recht heeft op vergoeding. Wat levert het op als ik mijn eigen risico verhoog? Als je ervoor kiest het te verhogen, gaat je maandpremie omlaag. Je kunt je eigen risico verhogen met minimaal 100 euro en maximaal 500 euro. Bij de keuze voor het hoogste bedrag van 885 euro kun je al gauw 20 euro in de maand besparen. Als je iets uit de basisverzekering vergoed krijgt, moet je wel eerst je hele eigen risico betalen.

Wat valt er onder het eigen risico?

In principe geldt het eigen risico voor alles wat in de basisverzekering zit. Er zijn echter een paar uitzonderingen. Het geldt niet voor:

  • kinderen onder de 18
  • de huisarts
  • verloskundige zorg en kraamzorg
  • tandartskosten t/m 17 jaar
  • hulpmiddelen in bruikleen van thuiszorg
  • ketenzorg
  • wijkverpleging

Vergelijken en overstappen met Flair

Benieuwd welke verzekering het beste bij jou past? Flair helpt je een handje met de zorgvergelijker. Kijken, vergelijken en, heel handig, gelijk overstappen!

Lees ook:

wordpress_beheer.nl@sanoma.com

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden