Eerste hulp bij stijgende prijzen: zo bespaar je op je boodschappen Beeld Getty Images
Eerste hulp bij stijgende prijzen: zo bespaar je op je boodschappenBeeld Getty Images

Eerste hulp bij hoge prijzen: zo bespaar je op je boodschappen

Het zal je vast niet ontgaan zijn: de prijzen voor je alledaagse boodschappen stijgen met de dag. Niet je favoriete kostenpost, maar je moet toch eten. Met deze 14 handige tips bespaar je veel geld tijdens het boodschappen doen.

1. Switch van supermarkt

Over het algemeen is de Spar duur, de Jumbo gemiddeld en de Lidl goedkoop. Het kan veel geld schelen als je van supermarkt verandert. Zoek uit welke super in jouw buurt het goedkoopst is en doe daar voortaan je boodschappen.

2. Koop huismerken

Vooral A-merken gingen flink in prijs omhoog. Probeer dus zoveel mogelijk huismerken te kopen. Al begin je eerst met koffie en chips, alle kleine beetjes helpen. En soms zijn producten van het huismerk zelfs lekkerder!

3. Maak een boodschappenlijstje

Ook al denk je zonder lijstje op pad te kunnen, toch is het verstandig om er een te maken. Zo koop je geen dingen die je al thuis hebt of gewoon echt niet nodig hebt. Ga ook niet met honger naar de supermarkt, vaak koop je dan meer producten dan je nodig hebt.

4. Ga niet te vaak

Als je elke dag naar de winkel gaat, geef je veel meer geld uit dan wanneer je je boodschappen in één keer doet.

5. Let op aanbiedingen

Dingen die je lang kunt bewaren, kun je het beste kopen in de aanbieding. Denk aan wc-papier, pasta of potten met groente. Zo bespaar je makkelijk op je boodschappen.

Word weer baas over je geld

5 budget besparingstips van PorteRenee

6. Kijk naar de prijs per gram

Soms lijkt een voordeelverpakking ook echt heel voordelig, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Check dus goed de prijs per gram, of per 100 gram, en kies je voordeel.

7. Zoek naar afgeprijsde producten

Producten die niet lang meer houdbaar zijn, worden vaak afgeprijsd. Slim om hier je avondeten mee te maken. Ook gaan veel van die producten nog lang mee als je ze bewaart in de diepvries.

8. Eet met de seizoenen

Eet met de seizoenen mee als het gaat om vers fruit en verse groenten. Aardbeien zijn in de zomer bijvoorbeeld goedkoop, in de winter erg duur.

9. Vraag altijd het bonnetje

Soms klopt een prijs toch niet of staat er een aanbieding niet in de kassa. Kan allemaal gebeuren, maar dan krijg jij toch mooi nog wat geld terug.

10. Stop met eten bestellen

Goedkope diepvriespizza’s of andere diepvriesmaaltijden zijn veel goedkoper dan een rondje Thuisbezorgd. Bestel dus minder eten, maar kies iets lekkers uit de diepvries.

11. Verschillende places to be

Lombok in Utrecht is op het moment de place to be. Daar zitten groente- en fruitwinkels waar je heel goedkoop en ook nog eens lekker groente en fruit kan kopen. Maar in elke grote stad vind je vaak een buurt waar veel van dit soort winkeltjes zitten.

Verder is de markt ook een goed optie. Houd hierbij vooral het einde van de dag in gedachte. Dit is namelijk het moment dat de marktkooplui hun goederen weg willen hebben waardoor ze af en toe nog wel eens voor goede aanbiedingen zorgen. Exotische producten of producten buiten het jaargetijde kan je beter vermijden. Je kan beter op zoek gaan naar producten die er nu volop zijn, dat is het goedkoopste.

Ook bij Toko's en Turkse winkels kun je vaak goedkoper shoppen dan in de supermarkt. Denk ook aan boerenwinkels, die prijzen kunnen namelijk ook een hoop geld schelen.

12. Gebruik alles

Zorg ervoor dat je alles gebruikt wat je in huis hebt. Maak een doel voor jezelf, zorg er bijvoorbeeld voor dat je je hele koelkast leeg eet. Dit betekent namelijk dat wanneer je iets niet weggooit dat je het ook niet opnieuw hoeft te kopen.

Een andere goede tip is de anti-voedselverspil-app 'Too Good to Go'. Dit is een app waar je een box kan kopen waarin je producten krijgt die een ondernemer aan het eind van de dag over heeft.

13. Betaal met cash

Pin is makkelijker dan cash, dat snappen we allemaal. Maar wanneer het gaat om geld besparen is cash wel een echte uitkomst. Onderzoekers hebben namelijk aangetoond dat mensen die pinnen meer impulsieve en ongezonde producten aanschaffen. Degene die met cash betalen geven minder uit en ze maken bewustere keuzes.

14. De vrieskist

Volgens onderzoek is bevroren groente en fruit even gezond als wanneer ze vers zijn. De bevroren versie van aardbeien, blauwe bessen en spinazie blijken zelfs meer vitamines te bevatten. Een win-win situatie dus, want bevroren producten zijn ook nog eens goedkoper dan verse producten.

Bron: FavorFlav, AD, &C

Fleur HartmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden