Dit is wat je per maand moet sparen voor een buffer Beeld Getty Images
Dit is wat je per maand moet sparen voor een bufferBeeld Getty Images

Dit is wat je per maand moet sparen voor een buffer

Geld sparen: de een is er een stuk beter in dan de ander. Natuurlijk weten we allemaal dat het ontzettend handig is om een fijn bedrag op je spaarrekening te hebben. Je auto die plotseling een reparatie nodig heeft, je wasmachine die het begeeft; allemaal onverwachte kosten die vragen om een buffer. Hoeveel moet je sparen per maand voor een goede buffer?

10 procent sparen

Het is lastig om één duidelijk antwoord te geven op die vraag. Iedereen heeft natuurlijk een andere financiële situatie. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft één belangrijk vuistregel als advies. Het advies luidt: spaar iedere maand 10% van je netto inkomen. Verdien je €3000 per maand? Dan komt dit dus uit op €300 spaargeld per maand. Maar als je €1500 per maand verdient, zet dan €150 opzij.

Help!

Denk je nu: wow zo veel, dat lukt nooit! Nibud zegt ook dat het handig is een overzicht van je uitgaven te maken. Zo zie je precies waar je op kunt bezuinigen. Als het dan nog niet lukt om 10% te sparen, kun je een deel van je vakantiegeld of je dertiende maand opzij zetten. Stel in dat er automatisch elke maand een deel van je salaris naar je spaarrekening wordt overgeschreven. Dat maakt het sparen een stuk makkelijker!

Lees ook 5 duurzame tips om milieuvriendelijker door het leven te gaan

Durf uit te geven

Volgens het Nibud zijn veel mensen bang om hun gespaarde geld uit te geven. Maar dat is helemaal niet nodig! Heb je gespaard voor een vakantie of begeeft je wasmachine het? Gebruik dan vooral het geld van je spaarrekening. Daar spaar je toch ook voor!? Bovendien is je rekening zo weer aangevuld als je netjes elke maand iets spaart.

Gemiddeld sparen Nederlanders maar 6,43% van hun netto loon. Laat je dus niet ontmoedigen als 10% echt (nog) niet zou lukken. Alle kleine beetjes helpen!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Getty Images

Fleur HartmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden