Belastingaangifte doen? Déze handige tips zijn lifesavers
Sommigen krijgen het er Spaans benauwd van: belastingaangifte doen. Toch moeten we er allemaal aan geloven - en het liefst vóór 1 mei. Gelukkig hebben wij wat fijne pointers voor je waardoor je super relaxed je belastingaangifte doet.
Hoe meer aftrekposten je kunt opvoeren, hoe beter.
Wat heb je nodig voor je belastingaangifte?
Allereerst, check welke documenten en gegevens je nodig hebt en pak deze erbij. Zoals: je DigiD, je burgerservicenummer (BSN) en je rekeningnummer(s). Ook niet onbelangrijk: vergeet je jaaropgave niet. Heb je die niet? Pak dan je loonstroken erbij.
Money, money, money
Zorgkosten
De premie voor de zorgverzekering en de bedragen voor je eigen risico zijn niet aftrekbaar, maar ándere kosten weer wel. Denk aan een tandartsbehandeling of de verpleging in het ziekenhuis, maar ook een bezoek aan de fysio en behandelingen bij een andere specialist.
Heb je medicijnen die door de dokter zijn voorgeschreven? Ook deze zijn aftrekbaar. Mits de uitgaven hoger zijn dan de wettelijke eigen bijdrage. Ook een dieet op voorschrift van een arts of diëtist is aftrekbaar, net als de aanschaf van steunzolen en gehoorapparaten.
ZZP’er
Fijn voor de zzp’ers: de zelfstandigenaftrek is de grootste aftrekpost. Je moet minimaal 1225 uur per jaar besteden aan je onderneming én officieel ondernemer zijn. Hierna mag je 6310 euro van je winst aftrekken, waardoor je minder belasting betaalt.
Ben je startende ondernemer? Dan komt er een startersaftrek bovenop. Dit mag je maximaal drie keer inzetten in de eerste vijf jaar. Dit bedrag is 2123 euro.
Eigen woning
Huizenbezitters mogen - onder voorwaarden - de rente die ze over hun hypotheek betalen aftrekken. Het hang er wel van af wat voor hypotheek je hebt en wanneer je deze hebt afgesloten. Andere kosten die je mag aftrekken: kosten die je maakt bij het afsluiten van een hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan notariskosten.
Vermogen
Wie een hoop spaargeld heeft - of ander vermogen - wordt dit jaar opnieuw via de tussenoplossing aangeslagen. Heb je alleen spaargeld? Dan betaal je geen vermogingstaks dit jaar. Over andere vermogenbestandsdelen (extra huizen en beleggingen) wordt een rendement van 5,53 procent verondersteld. Geef wél aan hoe je vermogen is verdeeld.
Je hoeft geen belasting te betalen over al je vermogen. De eerste 50.650 euro is namelijk vrijgesteld. Heb je een partner? Dan is de eerste 101.300 euro vrijgesteld
Effe goed checken
De Belastingdienst vult zelf vrij veel gegevens voor je in, maar het is verstandig om alles nog even rustig na te lezen. Bang dat je iets over het hoofd ziet? Vraag je partner of huisgenoot om met je mee te lezen. Zorg ervoor dat al je gegevens kloppen en dat er niks ontbreekt!
Bron: RTL Nieuws