Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Geen categorie > Laatste winter met strenge coronamaatregelen? De coronapil is wellicht dé oplossing

Laatste winter met strenge coronamaatregelen? De coronapil is wellicht dé oplossing

Laatste winter met strenge coronamaatregelen? De coronapil is wellicht dé oplossing

Het aantal coronabesmettingen blijft steken rondom de 20.000 per dag en code zwart lijkt opeens steeds dichterbij te komen. In de eerste instantie dachten experts dat vaccineren dé oplossing was voor de coronaproblemen, maar helaas blijkt dat niet zo te zijn. Zou de coronapil een uitkomst kunnen zijn?

Coronapil

Momenteel zitten we weer met een lockdown: de winkels en horeca moeten eerder dicht en veel evenementen zijn gecanceld. Virologen waarschuwden al dat we waarschijnlijk elke winter weer een opleving hebben qua coronabesmettingen en dus weer strengere maatregelen kunnen verwachten. Maar Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, liet weten aan NU.nl dat de coronapil dé oplossing zou kunnen zijn. Strenge coronamaatregelen zouden niet meer nodig zijn dankzij deze pil.

Maar wat doet die pil nou eigenlijk? De coronapil is bedoeld voor mensen die positief testen en last krijgen van coronaklachten. Het is een 5-daagse kuur met twee pillen per dag. Een coronapatiënt wordt door de pil een stuk minder ziek, waardoor de kans op IC-opname en sterfte een stuk kleiner wordt. Ook kan hierdoor de druk op ziekenhuizen afnemen. Echter werkt de coronapil alleen goed als de medicatie op de juiste manier wordt ingenomen.

Lees ook
Mondkapjes werken écht: ruim 50 procent minder kans op corona door dragen mondkapje

Wanneer op de markt?

Volgens Van Dissel is de coronapil waarschijnlijk vanaf 2022 beschikbaar. Zowel Pfizer als farmaceut MSD hebben een pil ontwikkeld die goed blijkt te werken. Maar het moet nog wel door het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) worden goedgekeurd voordat het grootschalig kan worden ingezet.

Er is nog hoop dat de coronaproblemen minder worden rond het voorjaar. Waarschijnlijk is de vaccinatiegraad dan nog een stuk hoger én veel mensen hebben dan corona gehad en dus antistoffen opgebouwd. Basismaatregelen, zoals afstand houden en veel desinfecteren, zullen waarschijnlijk niet snel verdwijnen. Maar strengere maatregelen, zoals kortere openingstijden en maximale groepsgroottes, zullen dan waarschijnlijk niet meer nodig zijn.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Getty Images