Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Geen categorie > Veel kinderen hebben het RS-virus op het moment, wat is dat?

Veel kinderen hebben het RS-virus op het moment, wat is dat?

Veel kinderen hebben het RS-virus op het moment, wat is dat?

Met al het nieuws rondom het coronavirus, zou je bijna vergeten dat er ook nog andere virussen zijn. Bijvoorbeeld het RS-virus. De afgelopen weken zijn er veel kinderen die dit hebben opgelopen. Gek, want normaal gesproken is het een wintervirus. Hoe komt dat? En wat is het? 

Wat is het RS-virus?

Het RS-virus is een luchtweginfectie. Vooral jonge baby’s kunnen er ernstig ziek van worden. Ze krijgen dan last van benauwdheid of een longontsteking. Bijna alle kinderen krijgen het wel een keer, vaak in de winter: tussen november en maart.

Waarom nu veel kinderen met RS-virus?

Het coronavirus en RS-virus staan los van elkaar, maar de reden dat veel kinderen nu het RS-virus krijgen, komt wel door de coronamaatregelen. Omdat we in de winter de maatregelen hebben nageleefd, kreeg het virus niet de kans om zich te verspreiden. Door de versoepelingen kan het virus dat nu wel.

Hoe krijg je het RS-virus?

Het virus verspreidt zich door hoesten en niezen van iemand die besmet is. Ook via de handen kan het virus zich verspreiden. Dat is dan ook de reden dat de coronamaatregelen ook werkten om dit virus tegen te gaan.

Krijgen alleen kinderen het virus?

Als je het RS-virus hebt gehad, betekent het niet dat je immuun bent. Daarom kunnen alle mensen het virus krijgen. Niet iedereen hoeft er ernstig ziek van te worden, maar sommige groepen kunnen er wel extra last van krijgen:

  • Kinderen jonger dan 2 jaar
  • Volwassen die door ziekte of medicijnen minder afweer hebben
  • Volwassenen met een hart- of longaandoening
  • Mensen ouder dan 65 jaar

Lees ook: 
De deltavariant rukt op: dit zijn de 3 belangrijkste symptomen van dit virus

Is het gevaarlijk?

Voor de meeste kinderen is het dus niet gevaarlijk en het gaat meestal binnen een week weer over. In Nederland komt sterfte door RS-virus bijna niet meer voor, omdat de zorg hier goed is. Mocht je kind in het ziekenhuis komen met het virus, dan krijgt hij waarschijnlijk extra zuurstof. Er is namelijk geen medicijn of vaccin tegen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RIVM | Beeld: Getty Images