Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Geen categorie > Deze 7 tekenen wijzen erop dat je (over)gevoelig bent voor cafeïne

Deze 7 tekenen wijzen erop dat je (over)gevoelig bent voor cafeïne

Deze 7 tekenen wijzen erop dat je (over)gevoelig bent voor cafeïne

Veel mensen slaan ’s ochtends zonder na te denken een kop koffie achterover om zich wakker en alert te voelen. Als je (over)gevoelig bent voor cafeïne, kan dat wakkere gevoel omslaan in hele vervelende klachten. Als dit je bekend voor komt, is het misschien slim je koffie-inname te beperken of voor een cafeïnevrij bakkie te gaan. 

7 verrassende symptomen

Als je gevoelig bent voor cafeïne, kun je door 100 milligram cafeïne al een ongemakkelijk gevoel krijgen. Ter vergelijking: als je er niet gevoelig voor bent, kun je 200 tot 400 milligram binnenkrijgen zonder klachten. Er zijn verschillende oorzaken waarom je gevoeliger kunt zijn voor cafeïne dan een ander. Je brein, bijvoorbeeld. Er zijn genvarianten die bepalen hoe je lever cafeïne verwerkt. Er zijn ook genen die ervoor zorgen dat je bloeddruk omhoog schiet als gevolg van regelmatig cafeïne binnenkrijgen. Zo’n 9% van de bevolking heeft daar last van.

Als je een uur of uren na het drinken van een kop koffie een van onderstaande symptomen merkt, is de kans groot dat jij een van de mensen bent die eigenlijk niet zo goed reageert op dat bakkie pleur.

1. Je hebt het opeens heel warm

Ongeacht de temperatuur van de koffie: als je er gevoelig voor bent, is de kans groot dat je een soort opvlieger voelt na het drinken van koffie of een ander drankje met cafeïne. Je kunt er zelfs van gaan zweten.

2. Je moet nodig plassen

Koffie heeft effect op je spijsvertering. Sommigen krijgen last van hun maag of diarree. Anderen merken ook dat ze veel nodiger moeten plassen. Dat komt doordat cafeïne van nature een vochtafdrijvende werking heeft.

3. Je voelt je hart kloppen in je borst

Als je je opeens heel bewust bent van het kloppen van je hart, zit de kans er dik in dat je gevoelig bent voor cafeïne. Je ervaart hartkloppingen die zich kunnen uiten in de vorm van een hart dat tekeer gaat of qua ritme alle kanten op gaat. Koffie kan bepaalde hartritmestoornissen verergeren. Dat kan gepaard gaan met een verhoogde bloeddruk – ook als gevolg van die cafeïne.

Als je merkt dat je hartritme verandert, is het verstandig dit te laten checken door een arts. Als cafeïne de boosdoener blijkt, is cafeïnevrije koffie de oplossing.

4. Je voelt je ’s nachts rusteloos

Anderen hebben koffie nodig om zich wakker te voelen, maar jij voelt je na een paar slokken al iets té wakker. Cafeïne kan ervoor zorgen dat je ’s nachts rusteloze benen krijgt. Dit kan zelfs uren nadat je koffie hebt gedronken gebeuren.

Dat rustelozebenensyndroom kan je wakker houden, maar de cafeïne zelf ook. Ook als je je laatste bakkie om 15.00 uur hebt gedronken.

5. Je wordt trillerig of krijgt spierspamses

Trillende handjes, een ooglid dat ongecontroleerd trilt? Dat wordt – net als een nerveus tappende voet – allemaal in verband gebracht met cafeïne.

6. Je voelt je gespannen en gestrest

Als je nerveus bent, is het geen goed idee de zenuwen te stillen met een kop koffie. Cafeïne kan de bijnieren stimuleren en zo je stresslevel naar een gierend hoog niveau tillen. Daardoor reageer je ook heftiger op alledaagse dingen – een telefoon die over gaat, een deurbel die klinkt.

7. Je voelt je ongemakkelijk

Als je gevoelig bent voor cafeïne kun je je na het drinken van koffie niet op je gemak voelen. Dat heeft te maken met hoe je brein reageert op cafeïne. Het kan voelen alsof je ergens niet echt helemaal bent (derealisatie). Vaak doet zich dat pas voor na heel veel koffie,  maar als je er gevoelig voor bent, kun je daar sneller last van hebben.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Bustle | Beeld: Getty