Hands of a group of people cheering with wine and rising glasses on celebration at restaurant. Beeld Getty Images/iStockphoto
Hands of a group of people cheering with wine and rising glasses on celebration at restaurant.Beeld Getty Images/iStockphoto

Zet het gourmetstel maar klaar: 8 leuke feitjes over gourmetten die je nog niet kent

Tijdens de feestdagen gaan veel Nederlanders lekker gourmetten. Een typische Nederlanse traditie om gezellig met vrienden en familie te doen. Benieuwd naar een paar leuke feitjes over gourmetten om te vertellen tijdens het feestmaal? Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

1. Gourmetten is bedacht door de vleesindustrie

Sinds de jaren '70 is gourmetten populair in Nederland. Het idee van lekker grillen met mini pannetjes en kleine stukjes vlees kwam van het Voorlichtingsbureau Vlees en het Bedrijfschap Slagersbedrijf. Zij bedachten een promotiecampagne met de slogan 'Gourmet, probeer 't eens!'. Deze campagne was vooral in het leven geroepen, omdat er in die tijd veel werd gekaasfondued. Uiteindelijk won gourmetten het van de kaasfondue en is het sindsdien razend populair.

2. Gourmet is het populairst in het zuiden van Nederland

In een onderzoek van supermarkt Plus bleek in 2015 dat 80 procent van de Nederlanders gourmetten tijdens kerstmis. Een behoorlijk groot aantal. De meeste mensen die gourmetliefhebber zijn, wonen in het zuiden van Nederland. De helft van deze mensen gaf aan dat ze twee tot vijf keer per jaar gourmetten met vrienden en familie.

3. Gourmetvlees kun je niet lang bewaren

Gourmetten draait vooral om lekker lang tafelen. Hoe gezellig dat ook is, dit langdurige koken is niet heel goed voor het vlees dat op tafel staat. Vlees wat langere tijd op tafel staat is erg gevoelig voor bacteriën. Het is daarom beter om niet al het vlees op tafel te zetten en een deel in de koelkast te bewaren. Zo kun je later de tafel bijvullen met vers vlees. Het beste is om het overgebleven vlees gelijk weg te gooien als je klaar bent met gourmetten.

4. Gourmetten met vleesvangers steeds populairder

Gourmetten staat vaak in het teken van vlees en soms wat vis. Maar steeds meer mensen leggen ook een stukje 'nep' vlees op de plaat. Gourmetten kan namelijk ook prima met vegetarische of veganistische vleesvervangers. Vaak liggen er meerdere soorten in de supermarkt, speciaal voor bij de gourmet.

5. De favoriete gourmetsaus is knoflooksaus

Het merk Calvé heeft onderzoek gedaan naar de favoriete sauzen van Nederlanders. Knoflooksaus was de overduidelijke winnaar. Whisky-cocktailsaus staat op de tweede plek, gevolgd door satésaus.

6. Pas op voor prikkende ogen

Heb jij ook wel eens last van prikkende ogen tijdens het gourmetten? Dat komt door de hoeveelheid fijnstof in de lucht, wat wordt veroorzaakt door het gourmetstel. Het is daarom verstandig om de ruimte goed te ventileren en een raampje open te zetten. Een raam openzetten is sowieso een slim idee, zo kan de vieze gourmetlucht ook gelijk wegwaaien.

7. Mensen hebben een hekel aan de stank van gourmetten

Een groot nadeel van gourmetten is dat de vieze geur van gourmet lang in je kamer blijft hangen. Maar ook je kleding en haren stinken een uur in de wind na een gourmetsessie. In 2012 deed C1000 een onderzoek waaruit bleek dat de helft van de gourmetliefhebbers de deur niet meer uit durft na het gourmetten, omdat hun kleding zoveel stinkt. Wij hebben een paar tips om van die vieze gourmetluchtjes af te komen.

8. Gourmetten kan gevaarlijk zijn voor je parkiet

Heb je een schattig parkietje thuis? Zet de kooi dan maar ver weg van het gourmetstel. Tijdens het gourmetten komt namelijk het stofje polytetraflorethyleen vrij, wat vrijkomt wanneer de antiaanbaklaag in de pannetjes warm wordt. Parkieten kunnen hier benauwd van worden en ze kunnen door de stof zelfs overlijden. Ramen open en je parkiet in een andere kamer is dus het advies.

Bron: Quest

Merel DuitGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden