Roasted vegetable chips made of parsnips, sweet potatoes, beetroots, carrots and turnips in a bowl, studio Beeld Getty Images/Westend61
Roasted vegetable chips made of parsnips, sweet potatoes, beetroots, carrots and turnips in a bowl, studioBeeld Getty Images/Westend61

Wil je weten: zijn groentechips en -wraps gezonder dan de ‘normale’ variant?

De Keuringsdienst van Waarde dook in de wereld van groenteproducten. Want zijn groentechips en groentewraps ook echt gezonder dan ‘gewone’ wraps en ‘normale’ chips? We hebben waarschijnlijk slecht nieuws voor je…

Makkelijk en handig

Het idee van de groenteproducten is mensen helpen die niet graag groente eten of die moeilijk aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (2,5 ons per dag!) komen. Groentewraps zouden daarvoor heel makkelijk zijn. Je hebt én een gezonde wrap én je krijgt extra groenten binnen, toch? Dat blijkt toch iets anders te zitten.

Zogenaamde lokgroente

Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit, moet een beetje lachen om alle groenteproducten, zoals groentechips, -wraps en -snoepjes. Hij noemt het ‘lokgroente’ en na een kritische blik op de verpakkingen blijkt er helemaal niet zoveel groente in deze producten te zitten. Zo wordt er bijvoorbeeld bietenpoeder gebruikt om pasta rozerood te kleuren en wortelpoeder om wraps oranje te maken.

Meer calorieën

En - nou wordt ie helemaal niet mooi – de groentewraps bevatten meer calorieën dan de ‘reguliere’ wraps zonder groente. “Groenten zijn gezond. Er zitten duizenden verschillende bioactieve stoffen in. Bovendien hebben ze veel volume, want ze bestaan uit water, vezels en nutriënten, en maar weinig calorieën. En dat maakt het ook zo’n aantrekkelijk onderdeel van ons menu”, stelt hoogleraar Seidell. Maar dan kun je de groente het best gewoon normaal eten.

Gewoon van de natuur

Het blijft veel beter om groente te eten zoals je dat bij de groenteboer kan kopen. Zonder poeder, zonder sap, gewoon zoals het van de natuur komt, stelt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. “Daar kauw je op, daar gaat je spijsvertering mee aan de slag en je lichaam haalt er voedingsstoffen uit. Dan kun je er optimaal van profiteren.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Favorflav | Beeld: Getty Images

Fleur HartmanGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden