Veganuary: zo maak je een overheerlijke vegan pasta pesto met gegrilde tomaatjes
Dry January kennen we allemaal, maar voor de mensen die ‘minder vlees’ op hun lijst met goede voornemens hebben staan, is Veganuary een beter alternatief. Spice it up in de keuken met deze simpele en toch klassieke pasta uit het kookboek van regisseur, schrijver en actrice Sanne Vogel.
Recept: vegan pasta pesto met gegrilde tomaatjes
Voor 4 personen | Bereiden 20 minuten
Pasta pesto kun je als veganist helaas niet vaak in een restaurant bestellen omdat er Parmezaanse kaas in de pesto zit. In deze plantaardige variant mist niemand die. Als het midden in de zomer basilicumtijd is, eten wij dit bijna elke dag. En ik maak een grote voorraad basilicumolie die ik in de vriezer bewaar. Dit gerecht is ook nog eens supersimpel.
Benodigdheden:
Voor de vegan basilicumpesto:
- 40 g verse basilicum
- 1 teen knoflook
- 50 g ongezouten, ongebrande cashewnoten
- 25 g pijnboompitten
- 3 el edelgistvlokken
- 60 ml extra vierge olijfolie
- Zeezout
Voor de pasta:
- 12 trostomaatjes, aan de tak
- olijfolie
- peper en zout
- 400 g gedroogde spaghetti
- zonnebloemolie
- 100 g snijbonen, in plakjes
Extra nodig:
- Keukenmachine of vijzel
Bereiding:
- Verhit de oven tot 220 °C
- Meng basilicum, knoflook, cashewnoten, pijnboompitten en edelgistvlokken in de keukenmachine tot een grove pesto.
- Voeg de olijfolie toe en meng nog eens goed. Proef en voeg naar smaak zeezout toe.
- Besprenkel de tomaatjes met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout.
- Rooster ze circa 15 minuten in de oven.
- Kook de spaghetti.
- Verhit een scheut zonnebloemolie in een koekenpan.
- Bak de snijbonen met een snuf zout 4-5 minuten op hoog vuur.
- Meng de bonen en de pesto door de spaghetti.
- Schep de pasta op de borden en leg er een takje tomaatjes op.
Dit recept van Sanne Vogel komt uit Flair 16-2021.