Things you don’t wanna know: zoveel calorieën zitten er in je favoriete paaseitjes
Het is weer zover: Pasen nadert en dat betekent maar een ding: heel veel paaseitjes eten. Puur, melk of wit... voor je het weet heb je een halve zak leeg. Maar hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in één eitje?
Het zijn caloriebommetjes maar at the end of the day is het wel Pasen: hét excuus om er lekker van te smullen.
Calorieën paaseitjes
Het AD zocht uit hoeveel calorieën je met deze eitjes naar binnen werkt. We eten in Nederland jaarlijks een behoorlijk aantal paaseitjes. Grootleverancier Hema zocht het een paar jaar geleden uit: 43 smikkelen we er gemiddeld op. What?
Volgens de enquête van Hema eten we de meeste paaseitjes vóór de paasdagen:gemiddeld 34 stuks. Tijdens Pasen zijn het er gemiddeld 13. Op die manier krijgen we heel wat calorieën binnen. Voor een gemiddeld melk of wit chocolade-eitje moet je ongeveer vijf minuten hardlopen om het te verbranden. Dit is bij de normale eitjes. Varianten met een vulling bevatten meer suikers en calorieën.
Makes sense omdat de vullingen discodip, tompouce, cheesecake en knettersuiker kunnen zijn. Of karamel-zeezout, natuurlijk, ook een populaire variant. News flash: de tompouce-eitjes van Hema bevatten twee keer zoveel calorieën als een melkeitje. De speciale eitjes van Hema zijn wel wat groter dan de standaard-eitjes; ze wegen gemiddeld 13 gram tegenover 7,5 gram.
Happy easter
Minder extreme smaken
Slecht nieuws voor fans van ‘gekke’ smaken: trendwatcher Anneke Ammerlaan verwacht dat we die steeds minder zien. Shed a tear, or two.
"Die trend hebben we nu gehad. Elk jaar wordt er weer gezocht naar iets nieuws. Het lijkt er alleen meer op dat winkels een gekke smaak bedenken om aandacht te trekken. Het gaat meer om het bijzonder zijn dan om een lekkere smaak creëren.” Toch klinken de nieuwe smaken vaak wel aanlokkelijk. Zo heeft Jumbo de smaak wit-vlaflip en Plus melk-cappuccino geïntroduceerd.
Albert Heijn heeft inmiddels 80 soorten paaseitjes. Wat zeker uit is: paaseieren met vruchtenvulling. "Dit kan ook liggen aan de structuur", vermoedt Ammerlaan. "Dat is tegenwoordig ook een belangrijke factor voor consumenten. Vruchteneitjes hadden vaak een fondantvulling, van die korrelige structuur houden mensen niet erg meer."
Het ‘dooreeteffect’
"Wat je ziet is dat ondanks de aparte smaken de eitjes in melk, puur, wit en met praliné toch het meeste worden verkocht", aldus Ammerlaan. "Deze kun je meestal langer achter elkaar eten en zijn niet té zoet." Albert Heijn laat weten dat bij de eigen eitjes melk en wit nog altijd het populairst zijn. Yummie!
Bron: AD