Oliebollenbakkers frituurvet Beeld Getty Images
Oliebollenbakkers frituurvetBeeld Getty Images

Oliebollenbakkers opgelet! Al dat frituurvet zorgt voor meer problemen dan je denkt

Ga je dit jaar de handen weer uit de mouwen steken en uren frituren om de beste oliebollen te maken? Denk dan goed na wat je doet met al dat frituurvet. Het veroorzaakt ieder jaar namelijk weer veel problemen.

Schort om, feestmuziek aan en een pruttelende frituurpan. Hoe Hollands wil je oud en nieuw hebben?

Miljoenen euro's

De originele manier van oliebollen bakken wordt gedaan in de frituurpan. Dit frituurvet eindigt bij bijna 4 op de 10 Nederlanders in de gootsteen of wc. Dat blijkt uit publieksonderzoek van de waterschappen.

Oliebollenvet veroorzaakt grote problemen in leidingen en bij rioolwaterzuiveringen. Het frituurvet gaat stollen wanneer het door de gootsteen wordt gespoeld. Dan blijft het vastkleven aan de binnenkant van de leidingen en zorgt voor verstoppingen bij mensen thuis en op rioolwaterzuiveringen.

Bij een verstopping thuis moet al snel een loodgieter gebeld worden, wat een duur grapje kan zijn. Waterschappen moeten vaak speciale bedrijven inhuren die het vet verwijderen uit de persleidingen. Ook daar zit een flink prijskaartje aan. Ieder jaar kost de zuivering en afvoer van dit vet de waterschappen meerdere miljoenen euro’s! De kosten verschillen per regio, maar uiteindelijk betalen de Nederlandse burgers hiervoor door middel van waterschapsbelasting.

Recyclepunten voor frituurvet

Uit onderzoek van de waterschappen blijkt dat 1 op de 5 Nederlanders meer zou willen bijdragen aan schoon water. Begin het nieuwe jaar met een goed voornemen en lever gebruikt frituurvet in een (oude) verpakking in bij de hiervoor bestemde recyclepunten. Dat gebruikte frituurvet kan je ook vaak kwijt in supermarkten. Zo worden niet alleen verstoppingen op de rioolwaterzuiveringen voorkomen, ook kan van gebruikt frituurvet biobrandstof gemaakt worden, een vorm van groene energie!

Oven- en Airfryer oliebollen

Tegenwoordig schaffen steeds meer mensen een Airfryer aan of kiezen ze voor ovensnacks in plaats van de frituurpan weer uit de schuur te trekken. Oliebollen kun je ook gewoon maken met de Airfryer! Dan zit je niet te sjoemelen met al dat frituurvet én ben je wat gezonder bezig.

Je kan zelf de oliebollenmix maken of een kant-en-klaar pak, van bijvoorbeeld Koopmans. Je hebt diverse sites waar je recepten en stappenplannen kan volgen om heerlijke’ Airfryer oliebollen’ te maken. Voor inspiratie kan je een kijkje nemen op de site van Pauline's Keuken.

Ze zien er misschien ietsje anders uit, maar zijn minstens zo lekker! Zelfgemaakte oliebollen uit de oven. Hier heb je wel een bepaalde bakvorm voor nodig, waardoor ze een beetje lijken op muffins. En om te voorkomen dat het meer neigt naar brood, kun je in ieder bakvormpje een theelepel olie doen, zodat het wel de ‘oliebol’ smaak behoudt. Wil je dit proberen? Check dan bijvoorbeeld de website van Laura's Bakery om te zien hoe zij het doet!

Bron: ANP

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden