Lukt het je nooit om slechts één handje kruidnoten te eten? Dit is waarom
Je kent het wel: je zit ‘s avonds op de bank met een kop thee en daar hoort natuurlijk iets lekkers bij. Je pakt een schaaltje met kruidnoten en voor je het weet is het schaaltje leeg. Tijd voor een tweede (of zelfs derde ronde)...
Waarom vinden we het zo moeilijk om maar een paar kruidnoten per keer te eten? Waarom moet het altijd meer, meer, meer zijn?
Waarom we zo van kruidnoten houden
Het heeft volgens voedingswetenschapper Guido Camps te maken met ons oerinstinct. Want ons lichaam is afgesteld op voedsel waar we moeite voor moeten doen.
Dus als jij een schaaltje kruidnoten voorgeschoteld krijgt, dan wil je lichaam maar één ding: bunkeren. “Met de kruiderij erdoorheen krijg je ook nog afwisseling én je eet het in hapklare brokjes. Een ultiem product om je aan te overeten. Het plezier komt vanuit je mond en de buikpijn komt pas later”, aldus Camps.
Daarnaast zorgen kruidnoten, zeker die met chocolade eromheen, voor een smaakexplosie in je mond. “Heb je er eentje geproefd, dan blijft die smaak in je mond hangen. Het is veel tegelijkertijd en dat is lekker.”
Ook zorgt deze Sinterklaassnack voor een verhoogde speekselproductie en worden er bepaalde geluksstofjes in je hersenen aangemaakt. Dus blijf je door snacken.
Wie zoet is krijgt...suiker
Nu of nooit
Het speelt ook nog mee dat kruidnoten een seizoensproduct zijn. En we zijn geneigd om producten die maar kort verkrijgbaar zijn of soms zelfs schaars zijn in grote hoeveelheden in te slaan. Want je wil niet zonder kruidnoten komen te zitten. Een gevalletje ‘nu of nooit’.
Bron Margriet