vegan Beeld Getty Images
veganBeeld Getty Images

Eat plants not friends: 4 redenen om vaker veganistisch te eten

Veganistisch eten wordt steeds populairder. De tijd dat je alleen op wortels en hummus was aangewezen is al lang verleden tijd: plantaardige snacks en vegan restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar waaróm zou je vaker vlees moeten laten staan? Ter gelegenheid van De week zonder vlees en zuivel zetten we de belangrijkste redenen voor je op een rij.

En moeilijk? Nee joh, it’s a piece of - vegan - cake!

1. Het is veel duurzamer

De grootste uitstoot van broeikasgassen komt door de veehouderij. Dit draagt bij aan de opwarming van de aarde. Daarnaast is de bio-industrie een groter veroorzaker van milieuproblemen. Denk aan water- en luchtvervuiling, verzuring, bodemverontreiniging en aantasting van de biodiversiteit door onder andere het kappen van regenwouden. Een plantaardig dieet is daarom veel duurzamer en beter voor de planeet.

2. Beter voor je gezondheid

Het is een misvatting dat een plantaardig dieet niet alle voedingsstoffen bevat die je nodig hebt. Al zul je soms wel wat vaker ingrediëntenlijsten moeten checken om te kijken of je wel genoeg ijzer, eiwit, calcium en vitamines binnenkrijgt.

Uit onderzoeken blijkt dat je door vaker plantaardig te eten de kans op hart- en vaatziekten en kanker verkleint. Ook bevat plantaardig voedsel vaak minder verzadigde vetten en cholesterol.

Er zijn veel topsporters die topfit zijn met een plantaardig dieet, zoals coureur Lewis Hamilton, acteur en Kung Fu deskundige Jackie Chan en tennisser Novak Djokovic.

3. Goed voor de dieren én je medemens

Vegan eten is natuurlijk ook stukken beter voor de dieren. Een vegan lifestyle bespaart veel dierenleed én veel dierenlevens. Hoe meer mensen veganistisch gaan eten, hoe minder dieren er gefokt, opgesloten, uitgebuit en gedood worden.

Daarnaast draagt een veganistische levensstijl ook positief bij aan het welzijn van de medemens. De bio-industrie gebruikt namelijk meer dan 70% van de landbouwgrond. Deze landbouwgrond zou een stuk efficiënter gebruikt kunnen worden om eten te verbouwen voor mensen in plaats van dieren om zo de hongersnood in de wereld tegen te gaan.

4. Vegan eten is echt niet zo moeilijk

Tegenwoordig liggen de winkels vol met plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel. Vleesvervangers, plantaardige yoghurt, vegan kaas: het is er allemaal! En tegenwoordig zijn deze alternatieven niet meer way more expensive dan vlees- en zuivelproducten in de supermarkt. Dus het is ook nog eens goed voor je portemonnee.

Tijdens De week zonder vlees en zuivel zijn er ook talloze plantaardige producten in de aanbieding bij supermarkten. Dus sla je slag!

Bron: Be Vegan, Veganisme.org

Merel DuitGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden