Do’s and dont's: zo houd je die basilicumplant wél levend Beeld Getty Images
Do’s and dont's: zo houd je die basilicumplant wél levendBeeld Getty Images

Don’t die on me now! Zo houd je die basilicumplant wél levend

Ze zien er in de supermarkt altijd zo gezellig frisgroen uit, die basilicumplanten. Maar eenmaal in je keuken laten ze vaak al snel hun - steeds bruiner wordende - blaadjes hangen. Herkenbaar? Met deze do’s and dont’ts is dat verleden tijd.

1. Pluk niet alleen de blaadjes

Huh, daarom heb je ’m toch aangeschaft? Jazeker, maar het is beter om de hele stengel af te knippen, tot ongeveer een centimeter boven de aarde. Zo gaat de energie naar de wortels, in plaats van naar de stengels, en gaan er nieuwe blaadjes groeien.

2. Van onderen wateren

Dat je de plant moet bewateren, staat natuurlijk buiten kijf, maar de manier waarop is hierbij belangrijk. Deze groene vriend wordt namelijk niet blij van een plens bovenop, maar drinkt liever vanaf beneden. Dompel de basilicum dus onder in een bakje water, of zet ’m op een schoteltje waar je wat water op schenkt.

3. In de zon, maar niet té

Het is een kritisch plantje, die basilicum. Want, ja in de zon, maar nee, niet te erg. Volle zon laat ’m verdorren. De gulden middenweg is dus: beetje zon, beetje schaduw.

4. Haal ’m uit de pot

Geef die wortels wat ruimte! Zorg dus dat je een wat grotere pot met verse aarde hebt klaarstaan. Het fijnst is als die pot onderin gaatjes heeft, zodat de plant z’n vocht van onderen kan opzuigen (zie punt twee).

5. Buiten is beter

Midden in de winter is het geen goed idee, maar tijdens de andere seizoenen kan de basilicumplant prima buiten staan. Beschut tegen de wind en op een plek waar die niet constant in de volle zon staat (zie punt 3), zou hij het goed moeten doen.

6. Lees z’n blaadjes

Zo moeilijk is het eigenijk helemaal niet. Aan de bladeren kun je namelijk zien hoe een basilicumplant zich voelt. Gele bladeren? Iets minder water geven. Bruine bladeren laten je weten dat de plant op een iets zonniger plek mag vertoeven. En groene blaadjes? Dan ben je lekker bezig, gefeliciteerd.

Bron: Roomed.nl

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden