Cola light Beeld Getty Images
Cola lightBeeld Getty Images

Dit is waarom je sneller dronken bent van drank gemixt met cola light

De light variant van cola drinkt ook lekker weg in een mixje. Maar beweren dubbele tongen: je wordt er ook een stuk sneller tipsy van.

Ken je dat: het ene drankje lijkt sneller naar je hoofd te stijgen dan het andere; ook al hebben ze precies hetzelfde alcoholpercentage?

In de mix

Al een tijdje gaan er (ervarings)verhalen rond van mensen die beweren véél sneller dronken te worden van wodka of whiskey in de mix met Cola light dan van wodka met een reguliere cola.

Tik Tok’er Loryn Powell uit Engeland nam de zware taak op zich om deze theorie uit te testen in de praktijk. Op twee verschillende avonden nam zij vier glazen Jack Daniels whiskey, de ene avond met Cola light, de andere avond gemixt met gewone cola.

Blazen

Daarna wachtte ze een half uur om vervolgens te blazen en haar alcoholpercentage te checken. En jawel, met de reguliere cola lag dit percentage een stuk lager dan op de avond waarop ze haar drankje gemixt had met Cola Light.

Een uitgemaakte zaak

Omdat een echte onderzoeker geen genoegen neemt met de allereerste resultaten, deed zij dezelfde test nog eens. Met wéér een zelfde uitslag, waarop zij niet anders kon dan concluderen: van een mixdrankje met Cola light word je sneller dronken.

Ook liet Loryn in haar video zien dan het bij de reguliere cola vijf uur duurde voordat de alcohol uit haar system was, waar de cola light er maar liefst acht uur over deed.

Tekst gaat door onder de video

Eén groot mysterie

De video eindigt met de Britse die zich afvraagt of iemand zijn licht kan schijnen over deze mysterieuze kwestie, en die is er! Dr Karan Raj zijn jarenlange studie Geneeskunde komt hierbij goed van pas uit en hij legt, via zijn Tik Tok account, uit: ‘Het is niet de light-variant an sich die je sneller dronken maakt, het is het feit dat er suiker zit in reguliere cola. Die suikers vertragen de werking van de maag, waardoor die minder snel leeg is. Hierdoor wordt de absorptie van de alcohol in je bloed ook vertraagd.”

Zo'n mysterie blijkt het dus allemaal niet te zijn: het komt dus neer op hetzelfde principe waarbij je je sneller dronken voelt als je weinig hebt gegeten. De één zal nu voortaan al zijn sterke drank mixen met Cola light, terwijl de ander juist voor een gewone cola zal gaan. Doe met de info wat je goedblieft, maar zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben. ;)

Bron Ladbible

Mariska SchulteGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden