Dit is waarom bananen bruin worden in je tas
's Ochtends gooi je een banaan in je tas, maar tegen de tijd dat je het gele fruit wilt eten, is de schil donkerbruin en gevlekt. Ondanks dat ie er daardoor een stuk minder smakelijk uitziet, is de banaan misschien wel lekkerder. Hoe zit dat?
Zoals je moeder vroeger al zei, zijn die bruine bananen inderdaad nog prima te eten. Sterker nog: met vlekken zijn ze zelfs gezonder omdat het antioxidanten-niveau dan hoger is. Daarnaast smaken bananen ook zoeter doordat de enzymen het zetmeel omzetten in suikers. Rijpe bananen verliezen wel wat van hun voedingsstoffen.
Bruine bananen
Bananen danken hun bruine kleur danken aan een type enzym - genaamd polyfenoloxidase - dat in een bepaald compartiment zit. Wanneer een banaan beschadigd raakt - bijvoorbeeld doordat ie in je tas heeft gezeten - gaan er substraten (cellen die in weer een ander compartiment zitten) kapot en wordt de inhoud daarvan gemengd met dat van de polyfenoloxidase. Dat is ook de reden dat een appel bruin wordt na het snijden: door de kapotte cellen kunnen de enzymen en substraten zich met elkaar mengen.
Een banaan kan ook bruin worden doordat ie (te) lang in de fruitschaal ligt. Dan is niet beschadiging, maar veroudering de oorzaak. Doordat er cellen in de banaan afbreken, raakt het membraan rond de verschillende compartimenten lek en kunnen de enzymen en substraten mengen. Dit proces duurt overigens langer dan beschadiging.
Gele bananen
Om te zorgen dat je bananen minder snel bruin worden, kan je 'm in de koelkast bewaren. Kou gaat het verouderingsproces namelijk tegen.
Ook helpt het om bananen aan elkaar vast te laten en een stukje vershoudfolie om te topjes van de bananen te wikkelen.
Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.
Bron HLN | Beeld: Shutterstock en Getty Images