Diëtisten komen met Schijf for Life in plaats van 'verouderde Schijf van Vijf' Beeld Getty Images
Diëtisten komen met Schijf for Life in plaats van 'verouderde Schijf van Vijf'Beeld Getty Images

Diëtisten komen met Schijf for Life in plaats van 'verouderde Schijf van Vijf'

De Schijf van Vijf is de alom bekende voedingswijzer van het Voedingscentrum. Veel mensen gebruiken dit als leidraad om er een gezond eetpatroon op na te houden. Toch is deze volgens een groep diëtisten gedateerd en ouderwets. Daarom lanceren zij de 'Schijf for Life'.

Schijf for Life in plaats van Schijf van Vijf

Niet alleen denken de diëtisten die samen aan Schijf for Life werkte dat de Schijf van Vijf ouderwets is, ze vinden het ook niet milieuvriendelijk. De Schijf for Life is dan ook plantaardig en bestaat uit groente en fruit, vet (bijvoorbeeld avocado), eiwitten (bijvoorbeeld soja) en zetmeel (bijvoorbeeld aardappels). Als je dit eetpatroon hanteert, wordt aangeraden om daarbij vitamine B12 en D3 te slikken. Op de website van Schijf for Life zijn verschillende voorbeelddagmenu's te vinden, net zoals op de website van het Voedingscentrum voor de de Schijf van Vijf.

'Plantaardig is niet vol risico's'

Een van de bedenkers van de nieuwe voedingsschijf is diëtist Lobke Faasen. In een Instagrampost schrijft ze hierover: "We ergerden ons aan de manier waarop het Voedingscentrum communiceert over een plantaardig voedingspatroon. Als dieet vol risico's. Er is bijvoorbeeld een factsheet voor zorgverleners over vegetarisch en veganistisch eten waar 17 keer het woord tekorten en 1 keer het woord gezondheidsvoordelen in staat. En ook op de website voor consumenten lees je compleet overbodige waarschuwingen voor een eiwittekort én juist het onverantwoorde advies om b12 verrijkte producten te eten (wat dus geen adequate bron van b12 is, altijd suppleren zodat je zeker weten voldoende binnenkrijgt)."

Tekst gaat verder onder post.

Kritiek op Schijf for Life én Schijf van Vijf

Het is niet voor het eerst dat de Schijf van Vijf onder vuur ligt. Al jaren wordt gediscussieerd over de inhoud ervan. Zo wordt bijvoorbeeld geadviseerd om margarine in plaats van roomboter te gebruiken, terwijl voedingsexperts zeggen dat roomboter juist beter is. Maar ook op Schijf for Life klinkt kritiek: het zou een tekort aan calcium of eiwitten kunnen geven. Lobke Faasen zegt in een interview met Trouw dat dit absoluut niet klopt. "Je haalt meer calcium uit boerenkool dan zuivel en Nederlanders krijgen vaak te veel eiwitten binnen, wat ook het RIVM bevestigd." Het Voedingscentrum heeft ook gereageerd op de nieuwe schijf: "We zien het belang van plantaardig voedsel, maar aan bepaalde dierlijke producten, zoals vis en zuivel, worden positieve gezondheidseffecten toegeschreven." Ook schrijven ze dat je prima volledig plantaardig kunt eten, maar dat het handig is daarbij de hulp van een diëtist in te schakelen en de Schijf for Life als hulpmiddel te gebruiken.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Voedingscentrum, Metronieuws | Beeld: Getty Images

Selien KosterGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden