pepernoten espresso martini Beeld Getty Images
pepernoten espresso martiniBeeld Getty Images

Deze pepernoten espresso martini maakt pakjesavond extra leuk

Kleine neefjes, zusjes of kinderen die door het dak gaan omdat het ein-de-lijk 5 december is? Met deze pepernoten espresso martini maak je pakjesavond voor jezelf nét wat leuker, en blijf je scherp genoeg voor alle gedichtjes van de Sint. Tijd om 'm te maken!

“’T heerlijk avondje is gekomen!” Met of zonder cadeautjes, met deze cocktail zing je toch wel.

Dankjewel Sint, eh, Miljuschka!

TV-kok Miljuschka Witzenhausen heeft deze heerlijke pepernoten-twist namelijk gegeven aan onze favo opkikker van een cocktail. Ze kon het toch niet laten, schrijft ze.

Dit heb je nodig voor 4 cocktails

  • Steelpan
  • Keukenmachine
  • zeef
  • Cocktailshaker
  • 4 cocktailglazen
  • 80 g honing
  • 80 g ahornsiroop
  • 2 cm gember
  • 4 kaneelstokjes
  • 6 kruidnagel
  • 6 steranijs
  • 6 kardemompeulen
  • 20 g pepernoten kruidnootjes
  • 180 ml wodka
  • 180 ml koffielikeur
  • 40 ml espresso
  • 40 ml slagroom
  • 16 ijsklontjes

Zo maak je ‘m

Schep de honing en ahornsiroop in een steelpannetje. Voeg hier 50 ml water aan toe en breng het mengsel zachtjes aan de kook tot de honing helemaal vloeibaar is geworden.

Snij de gember in plakjes en voeg deze samen met de kaneelstokjes, kruidnagel, steranijs en kardemompeulen toe aan het steelpannetje. Kook dit in voor ongeveer 8 minuten op laag pitje tot een siroop vormt. De siroop is goed wanneer deze traag van de lepel druppelt. Zet het vuur uit en laat de siroop afkoelen. Tip: als je de siroop af en toe doorroert, koelt deze sneller af.

Tijdens het afkoelen kan je het pepernoten-randje voor de glazen maken. Maal de pepernoten fijn in de keukenmachine. Vul een schotel met een klein laagje water, en een ander schotel met de pepernoten kruimels. Haal de randen van de glazen eerst door het water, en daarna door de kruimels.

Om een gladde siroop de krijgen, haal je het door een zeef. Zo blijven alle kruiden en specerijen achter in de zeef.

En nu voor the real deal: Schenk de siroop, wodka, kahlua, espresso, slagroom én ijsklontjes in de shaker. Schud deze 1-2 minuten stevig heen en weer. Houd de ijsklonten tegen terwijl je de espresso martini in de glazen schenkt. Heb je kaneelstokjes over? Dan kan je de glazen hiermee nog decoreren.

Bron: Miljuschka

Lisa CostersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden