Banoffee pie Beeld Getty Images
Banoffee pieBeeld Getty Images

3 gezonde desserts die je echt wil proberen

Ben je een enorme zoetekauw en heb je het liefst na een diner een lekker toetje op tafel? Maar wil je ook gezonde keuzes maken? Wil je iets met minder calorieën of toegevoegde suikers? Check dan hier onze favoriete recepten.

Een banaan-karameltaart? Ingevroren jelly's of pindakaas blondies met kikkererwten? Voor elk wat wils.

Gezonde Banoffee taart

Dit is een Engels no-bake dessert. Een lekkere taart met krokante bodem, die te vergelijken is met een cheesecake. Normaliter bevat dit dessert veel toegevoegde suikers, vet en calorieën, maar om toch te kunnen genieten van deze karamel-banaan-roomtaart , hebben we hier de gezondere variant voor je uitgelegd.

Benodigdheden

  • 1 tsp kokosolie
  • 1 tsp vanille-extract
  • 3 bananen

Glazuur

  • 250 gr. zachte kwark (of roomkaas)
  • 100 gr. ricotta (of kwark)
  • stevia of een andere zoetstof (naar smaak)
  • 1 tbsp 100% gelatine
  • 3 tbsp warm water
  • cacaobonen, noten, fruit (als decoratie)

Instructies

  1. Maal de amandelen en de havermout tot fijne bloem/poeder.
  2. Voeg gesmolten kokosolie en honing toe. Is het deeg nog te kruimelig? Doe er dan 1-2 eetlepels water bij.
  3. Meng het plakkerige deeg met de hand en druk het op de bodem van de cakevorm (met een diameter van ongeveer 25 cm).
  4. Haal de dadels uit het water en mix ze samen met de melk tot een dun deeg.
  5. Voeg de overige ingrediënten voor de vulling (behalve de bananen) toe aan het deeg en mix alles nog een keer.
  6. Verdeel de vulling over het deeg en zet het daarna in de koelkast.
  7. Meng in een kom de kwark met de ricotta (of gebruik alleen de kwark) en zoet de room als je het te zuur vindt.
  8. Los de gelatine op in warm water en meng het geleidelijk door de room.
  9. Plaats vervolgens de in plakjes gesneden bananen over de cake met het kwark-glazuur.
  10. Versier de cake tot slot met cacaobonen, chocolade(poeder), noten of fruit.
  11. Laat de cake minimaal tot slot 4 uur opstijven in de koelkast. (Even geduld hebben dus)

Ingevroren gelatine

Een hot item op TikTok: ingevroren gelatine als snack en lekker als toetje. Het heeft dezelfde textuur als ijs, maar bevat dan een stuk minder calorieën.

Gelukkig kan je zelf heel simpel gelatine maken. Met Dr.Oetker kan je lekkere Jelly's maken. Trakteer jezelf op dit makkelijke maar smaakvolle toetje!

Instructies

  1. Kook een halve liter water in een pannetje
  2. Voeg het zakje Jelly poeder in de pan en roer totdat de poeder is opgelost
  3. Giet de gelatine in vormpjes of in één bak
  4. Laat het twee uur opstijven in de koelkast
  5. Snijd de gelatine in blokjes en plaats het vervolgens ook twee uur in de vriezer

Pindakaas blondies

Deze pindakaas blondies zijn glutenvrij, zuivelvrij en ook nog eens veganistisch! Een heerlijk en gezonder dessert gemaakt met kikkererwten. Heel simpel te maken.

Benodigdheden

  • 400 gr. kikkererwten
  • een halve beker pindakaas
  • 1/4 beker honing of ahornsiroop
  • 1/4 beker kokosnoot suiker
  • 1 eetlepel amandelmelk
  • 2 theelepels vanille extract
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel baking soda
  • een halve beker chocolate chips

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Mix alle bovenstaande ingrediënten samen, behalve de chocoladestukjes tot het romig is
  3. Meng de chocoladestukjes luchtig met de mix en plaats het in het bakvorm
  4. Sprenkel wat chocoladestukjes en een klein beetje zout bovenop de gehele mix
  5. Bak de mix tussen de 20 en 30 minuten en laat het tot slot 15 minuten afkoelen

Bron: fittovenares / libelle / joyfoodsunshine

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden