Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Flair & Partner > Al deze veranderingen zijn van invloed op je kinderopvangtoeslag

Al deze veranderingen zijn van invloed op je kinderopvangtoeslag

Al deze veranderingen zijn van invloed op je kinderopvangtoeslag
Flair & Toeslagen

Als je werkt of studeert en je kind gaat naar de opvang, heb je in de meeste gevallen recht op kinderopvangtoeslag. Hoeveel dat is, hangt van veel factoren af. En die factoren kunnen wijzigen in de loop der tijd. Alleenstaande moeder Elise (41) moest de afgelopen vijf jaar al vele malen veranderingen in haar situatie doorgeven. 

Als alleenstaande moeder kun je te maken krijgen met allerlei veranderingen die invloed hebben op je kinderopvangtoeslag. Neem alleen al een scheiding, als daar sprake van is. Maar ook wijzigingen in je inkomen of het aantal opvanguren dat je afneemt. Het is belangrijk dat je dit soort wijzigingen meteen doorgeeft aan Toeslagen. Dat kan eenvoudig met de app Kinderopvangtoeslag. Door veranderingen meteen door te geven krijg je maandelijks de toeslag waar je recht op hebt. Niet te veel en niet te weinig.

Bij Elise veranderde er veel afgelopen vijf jaar. 

Elise: “De eerste zes jaar van de oudste en de eerste vier van de jongste hadden wij een gastouder. De kinderen waren dan overdag bij haar. Toen ze beiden naar school gingen, zijn we overgestapt naar de BSO voor opvang na schooltijd. Dat heb ik meteen doorgegeven via Mijn toeslagen. Ik moet nu weer een wijziging doorvoeren omdat mijn kind gaat veranderen van BSO. Mijn ervaring is dat als je op tijd je geldt wilt hebben, (en het juiste bedrag ontvangen) je je wijziging ruim van tevoren moet doorgeven. Maar goed, het is vooral een kwestie van vooruit betalen en later terug krijgen, of het meteen vergoed krijgen.”

Na de scheiding viel er een inkomen weg

“In 2016 gingen we uit elkaar. Ook toen moest ik een verandering doorgeven want er viel een inkomen weg. Het fijne weet ik er niet meer van maar dat was wel een punt van aandacht toen. Verder heeft het bedrag van de alimentatie natuurlijk ook invloed op de hoogte van mijn toeslag.”

Voor mezelf begonnen

“Een jaar na de scheiding ben ik voor mezelf begonnen. Van een mooi inkomen ging ik naar een vrij karig inkomen. Maar ik was gestart met hulp van het UWV dus in het begin werd het aangevuld. Eerst had ik zes maanden een uitkering, toen ben ik m’n bedrijf gestart met ondersteuning vanuit het UWV en dat hield na drie of zes maanden weer op. Dat maakte dat ik in die periode veel wijzigingen moest doorgeven.”

Wisselend inkomen

“Omdat ik ZZP’er ben, zijn mijn inkomsten nooit stabiel. Dat vind ik wel lastig met het oog op die toeslagen. Die zijn namelijk enorm afhankelijk van je inkomen. Wat precies wel en niet meetelt is me niet altijd helemaal duidelijk, maar dat regelt mijn boekhouder gelukkig voor me. Mijn toeslagen zijn de laatste jaren stabieler dan de jaren ervoor. In het begin moest ik toch vaak bijbetalen, ook al zat ik er goed bovenop en gaf ik alles door. Maar de laatste jaren is het bedrag dat ik ontvang altijd nagenoeg gelijk aan het bedrag waar ik ook daadwerkelijk recht op had. Geen onaangename verrassingen dus.”

Tip: Wil je weten wat meetelt voor je inkomen voor je toeslagen? Gebruik de rekenhulp.

Een scheiding, een nieuwe baan of een nieuwe (fiscale) partner. Er zijn nogal wat situaties die effect kunnen hebben op het bedrag van je kinderopvangtoeslag. Verandert er iets in je situatie, bijvoorbeeld in je inkomen of opvanguren? Geef het meteen door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of de app Kinderopvangtoeslag. Zo ontvang je de toeslag waar je recht op hebt. Niet te veel en niet te weinig. Meer weten? Check toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag