Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Flair & Partner > Ieder jaar dat een meisje geen onderwijs krijgt, wordt de kans zes keer groter dat ze op jonge leeftijd trouwt.

Ieder jaar dat een meisje geen onderwijs krijgt, wordt de kans zes keer groter dat ze op jonge leeftijd trouwt.

Ieder jaar dat een meisje geen onderwijs krijgt, wordt de kans zes keer groter dat ze op jonge leeftijd trouwt.
Flair & UNICEF

Het maakt niet uit of je een zoon of dochter hebt, jouw kind kan naar school. Op veel plekken op de wereld zijn de kansen voor meisjes vele malen kleiner dan voor jongens. Dat is niet alleen oneerlijk, maar werkt ook kindhuwelijken en tienerzwangerschappen in de hand. Met alle gevolgen van dien. 

Wereldwijd is een op de vier meisjes ongeschoold. Terwijl dit maar voor een op de tien jongens geldt. Armoede, de verantwoordelijkheid voor het huishouden of op jonge leeftijd zwanger raken: het zijn vaak oorzaken waarom meisjes eerder uitvallen van school of niet de kans krijgen naar school te gaan.

Misbruik en mishandeling

Op dit moment gaan wereldwijd 129 miljoen meisjes niet naar school. En dat vergroot de kans dat zij voor hun achttiende (en vaak al veel eerder) trouwen met maar liefst zes keer. Wanhopige ouders zien een huwelijk vaak als enige uitweg voor hun dochter. Ze denken haar daarmee een betere toekomst te geven. Maar niks is minder waar. De kindbruiden worden vaak mishandeld, misbruikt of krijgen op jonge leeftijd een kind, terwijl ze zelf nog kind zijn.

Van kind naar bruid

Dit overkwam ook Habiba (16) uit Kameroen. Veertien was ze, toen ze van haar moeder moest trouwen met een veel oudere man. Hij misbruikte en mishandelde haar en op haar vijftiende raakte ze in verwachting van een tweeling. Na de bevalling zette Habiba’s man haar en de kindjes het huis uit. Twee weken later overleed een van de kindjes. 

Inmiddels gaat Habiba van deur tot deur om haar verhaal te vertellen. Ze wil moeders ervan doordringen hun dochters niet zo vroeg uit te huwelijken, ook al is er geen geld. Ze maakt zich hard voor gelijke kansen voor jongens en meisjes: ‘Een meisje hoort niet thuis te blijven om voor het huishouden te zorgen, terwijl haar man de deur uitgaat om te werken.’

Laat een kind leerling zijn. Geen bruid. Help nu.

Inclusief onderwijs 

UNICEF vindt dat ieder kind – jongen of meisje – dezelfde kans moet krijgen zichzelf te ontwikkelen. Daarom heeft UNICEF in Oeganda de Girls Education Club opgericht, een school voor kwetsbare meisjes zoals tienermoeders en meisjes die uit een kindhuwelijk komen.  De vijftienjarige Naomi is één van de leerlingen. Ze is zes maanden zwanger, maar kan dankzij de Girls Education Club toch elke dag naar school. Ook wordt ze medisch begeleid tijdens haar zwangerschap. En zo kan zij haar droom blijven najagen: verpleegster worden.  
 
De school is een succes. Leerlingen volgen er niet alleen schoolvakken, maar leren ook hoe ze een eigen inkomen kunnen genereren en voor zichzelf op moeten komen. En het resultaat laat zich gelden: van de 68 scholen is niet één leerling ongewenst zwanger geraakt of uitgehuwelijkt.  

Onderwijs is meer dan leren

Je hebt vast aan je eigen kind gemerkt wat school met een kind doet. Ze ontwikkelen zich, leren rekenen, schrijven en lezen. Maar onderwijs is méér dan dat. Het biedt een kind veiligheid en het creëert gelijke kansen voor jongens en meisjes. Daarnaast bevordert onderwijs in veel landen de gezondheid én is het een uitweg uit de armoede. En dat is wat ieder kind verdient.

Gun jij ieder kind onderwijs?
Steun UNICEF en help direct een kind aan een betere toekomst.