Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Flair & Partner > Hoe loodzwaar het leven van een jonge arts is, zie je in deze nieuwe serie

Hoe loodzwaar het leven van een jonge arts is, zie je in deze nieuwe serie

Hoe loodzwaar het leven van een jonge arts is, zie je in deze nieuwe serie
Flair & partner

Werkweken van 97 uur, beslissingen maken over leven en dood en een constante vloed aan lichaamssappen. Dat het leven van een arts in opleiding niet bepaald over rozen gaat, ontdek je in de nieuwe BBC First serie This Is Going To Hurt

De serie is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Adam Kay, die meermaals in de prijzen viel. Adam Kay (1980) werkte jarenlang als arts in opleiding, maar is tegenwoordig succesvol cabaretier en scriptschrijver. Hij is dan ook de schrijver van deze serie, maar tegelijkertijd de maker en uitvoerend producent. 

Hilarisch en onthutsend

De serie brengt ons terug naar 2006, het jaar waarin Adam als arts in opleiding werkt in een National Health Service (NHS) ziekenhuis in Engeland. De dagen zijn slopend en tijd voor een sociaal leven heeft Adam niet. Wel weet hij jarenlang in het geheim een dagboek bij te houden van zijn ervaringen als junior arts op de afdeling verloskunde en gynaecologie. En die zijn niet mals. In de serie zien we hoe Adam zich een weg probeert te banen door de rangen en standen van de ziekenhuishiërarchie en een oneindige stroom van angstaanjagende verantwoordelijkheden. De baan zet zijn leven op z’n kop.

This is going to hurt

Dat de verantwoordelijkheid op de schouders van junior artsen enorm is, maakt de serie goed voelbaar. Dit dramedy is fictief maar gebaseerd op de ervaringen van Adam in zijn tijd als jonge arts. Hoewel de serie zowel hilarisch als onthutsend is, is het uiteindelijk bedoeld als ode aan de NHS (National Health Service). Omdat het verhaal zich afspeelt in 2006, krijgen we een ander beeld te zien van het leven in het ziekenhuis dan vandaag de dag. This Is Going To Hurt is een genuanceerd en ingewikkeld comedy drama met complexe personages, gebaseerd op Adam Kay’s eigen ervaringen uit zijn tijd als arts van Obs en Gynae. De serie biedt een onverschrokken en eerlijk beeld van het leven op deze afdelingen. 

Hoofdrolspelers

Ben Whishaw (James Bond- No Time to Die/Danish Girl/Mary Poppins Returns) schittert in zijn rol als Adam Kay, junior arts op de afdeling verloskunde en gynaecologie van een NHS-ziekenhuis. Tot in de perfectie portretteert Whishaw afwisselend hilarische, huiveringwekkende en ontroerende situaties op de kraamafdeling. In de serie neemt hij nieuwkomer Shruti onder zijn hoede (alsof hij nog niet genoeg verantwoordelijkheden had), gespeeld door Ambika Mod. Tracy, gespeeld door Michele Austin (Meet the Richardsons, The Casual Vacancy) is een moeder die dol is op haar baan als verloskundige. Ze is zeer professioneel en weet wat ze wil. Alex Jennings (The Crown, A Very English Scandal, Unforgotten) speelt de rol van Mr Lockhart, de dominante baas van Adam. Hij ontving een BAFTA-nominatie voor zijn rol in de serie.

De zevendelige serie This Is Going To Hurt wordt voor het eerst uitgezonden op woensdag 13 april om 21:00 op BBC First