Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Flair & Partner > Dit is de impact van blaas- en darmproblemen op het dagelijks leven van mensen met MS

Dit is de impact van blaas- en darmproblemen op het dagelijks leven van mensen met MS

Dit is de impact van blaas- en darmproblemen op het dagelijks leven van mensen met MS
Flair & Coloplast

Diarree, winderigheid, we hebben er allemaal wel eens last van. En ook met urineverlies krijg je misschien vroeg of laat te maken. Maar mensen met MS hebben op den duur zo goed als zeker blaas- en/of darmproblemen. En dat blijkt vaak een verrassing voor hen. 

Bijna altijd het gevoel hebben dat je moet plassen, ‘s nachts meer dan een keer naar het toilet moeten, zomaar urine verliezen of juist helemaal niet kunnen plassen. Het zijn problemen waar veel mensen met MS mee te maken hebben. Na vermoeidheid en de afname van cognitieve functies, hebben blaasproblemen dan ook het meeste impact op het dagelijks leven van patiënten. Ook problemen met de darmen worden als impactvol ervaren. Zo blijkt uit het Nationaal onderzoek Blaas- en darmproblemen bij MS.

Impact is groot 

Twee van de drie mensen met MS hebben zowel darm- als blaasproblemen. De impact van deze problemen op het leven is groot. Driekwart van de mensen geeft aan dat hun blaasproblemen het leven ingewikkeld maken. Zo worden de activiteiten met vrienden en familie er bij 42% van de mensen door beperkt. En meer dan vier van de tien wordt er door in verlegenheid gebracht. Marianne (35) zegt daarover: ‘Niks is verschrikkelijker dan ongelukjes. Het huis durfde ik bijna niet meer uit. Ik voelde me ook ongemakkelijk, want ik moest altijd een setje extra kleren meenemen.’

Herken je dit?

Denken dat je moet poepen maar het blijkt loos alarm. Ontlasting vinden in je onderbroek. Waarschijnlijk komt dat bij jou zelden tot nooit voor. Voor mensen met MS is dat anders. 73% van hen heeft last van darmproblemen, waaronder ongewild verlies van ontlasting of verstopping. Ook al doen ze hun best oplossingen te vinden om de situatie te verbeteren (zoals medicijnen innemen, voeding aanpassen en meer bewegen), toch geeft de helft aan ontevreden te zijn met hun huidige darmbeleid. Zes van de tien mensen geven aan nog geen goede oplossing te hebben gevonden. Maar die zijn er wel. Het probleem is alleen dat een kwart van de mensen langer dan een jaar wacht voordat zij hulp zoeken. De reden: schaamte en niet weten dat de problemen voortkomen uit hun MS. 

Regie in handen nemen

Veel mensen met MS die een oplossing hebben gevonden, geven achteraf aan spijt te hebben dat ze niet eerder aan de bel hebben getrokken. Zo is 72% van de mensen die zelfkatheteriseren tevreden met deze oplossing. En ook darmspoelingen hebben voor veel MS-patiënten het leven beter gemaakt. Romy: ‘Je gezondheid hangt samen met gezonde darmen en ik heb daar een darmspoelsysteem voor nodig. Ik ben een soort ambassadeur geworden van deze systemen. Het kan je leven zoveel beter maken. Dat gun ik iedereen met darmproblemen.”

Door zelf actie te ondernemen en vooral ook door erover te praten met zorgprofessionals, kunnen mensen met MS weer meer controle krijgen over hun blaas- en/of darmproblemen. Want er zijn oplossingen. Coloplast ontwikkelt al meer dan 60 jaar medische hulpmiddelen die het leven van mensen met een blaas- en/of darmprobleem gemakkelijker maken. Ook hebben ze twee magazines ontwikkeld met informatie over blaas- en/of darmproblemen bij MS én mogelijke oplossingen. Heb je MS of ken je iemand in je omgeving met MS, vraag deze magazines dan gratis aan.