Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Flair & Partner > Met deze goede gewoontes in de badkamer sparen jullie het milieu

Met deze goede gewoontes in de badkamer sparen jullie het milieu

Met deze goede gewoontes in de badkamer sparen jullie het milieu
Flair & partner

Er zijn heel veel goede redenen om jezelf en je gezinsleden duurzame gewoontes aan te leren. Daarin kunnen je kinderen van jou leren, maar jij ook van je kinderen. Want de jongere generaties zijn zich maar al te bewust van klimaatverandering. 

De huidige gasprijzen dwingen ons bewuster met ons energieverbruik om te gaan. Net als die plastic soep die alsmaar groter wordt. Praat erover hoe jullie dit samen kunnen doen en maak er als gezin een sport van zo bewust mogelijk te werk te gaan in de badkamer. Vraag je kinderen om tips en geef het goede voorbeeld. Wij helpen je alvast een beetje op weg.

Wees zuinig met je beautyspullen

Wedden dat je minder shampoo, dagcrème, douchegel en tandpasta kunt gebruiken dan je nu doet. Vooral kinderen zijn geneigd om flink in die flesjes te knijpen. Maar dat is vaak helemaal niet nodig. Maak ze bewust van de juiste hoeveelheden en probeer ook zelf te ontdekken met welke hoeveelheid je nog steeds hetzelfde effect hebt. Hoe minder jullie gebruiken, hoe minder verpakkingen er moeten worden weggegooid. 

Let op het verpakkingsmateriaal van je beautyproducten

Shampoo, douchegel, make-up, tandpasta en tandenborstels; lange tijd wisten we niet beter dan dat het in plastic verpakt zat. Of, in het geval van tandenborstels, dat ze van plastic waren. Gelukkig zijn er steeds meer duurzame alternatieven voor plastic. Zo lanceerde Aquafresh eind vorig jaar plasticvrije en recyclebare verpakkingen voor alle tandenborstels, gemaakt van verantwoord geproduceerd karton en geregenereerde cellulose. En vanaf media 2022 zijn al hun tandpastatubes volledig recyclebaar; de eerste tubes hiervan liggen al in de winkel. Probeer als gezin bewuster naar de materialen te kijken die jullie toelaten in jullie badkamer. Check voortaan of de verpakking is gemaakt van duurzaam materiaal.

Korter douchen

Korter douchen, het is een klassieker. En als je pubers in huis hebt, vast een onderwerp van discussie. Wanneer het hele gezin een minuut korter doucht, bespaar je op jaarbasis al gauw duizenden liters water. Een zandloper maakt het voor iedereen makkelijk zich aan de afgesproken douchetijd te houden. Nog beter: douche voortaan de helft van de tijd koud. Niet alleen heel energiezuinig, maar ook goed voor je immuunsysteem. En waarschijnlijk de beste stimulans om kort te douchen. Oh, en doe de kraan uit als je aan het tandenpoetsen bent!

Doe het licht uit

Het licht in de badkamer is vaak verbonden met het ventilatiesysteem. Wie de lichten aan laat, laat dus ook de ventilatie door loeien. Zonde! Wat ook zonde is, de hele dag je badkamer blijven verwarmen terwijl je er nauwelijks meer tijd doorbrengt. Dat plasje kun je echt wel doen in een iets minder warme badkamer. Dus: wie ‘s ochtends als laatste doucht, draait de radiator in de badkamer uit. 

Duurzaamheidscaptain

Om verdere duurzame stappen te zetten, startte tandpastamerk Aquafresh eind 2021 samen met TikTok-fenomeen Meester Jesper een zoektocht onder tieners naar duurzame tips voor Aquafresh en/of tandenpoetsen. De tiener met de beste tips mocht zich de eerste Junior Duurzaamheidscaptain van Nederland noemen. Het werd de 14-jarige Loïs Niesten. Een deel van de adviezen van Loïs is al geïmplementeerd. Zo lanceerde het merk eind vorig jaar plasticvrije en recyclebare verpakkingen voor alle tandenborstels, gemaakt van verantwoord geproduceerd karton en geregenereerde cellulose. En halverwege dit jaar zijn alle tandpastatubes volledig recyclebaar. De eerste gerecyclede Aquafresh-tubes liggen al in de winkels. 

plasticvrije tandpastatubes

De overstap naar plasticvrije tandenborstelverpakkingen helpt de impact van plastic verpakkingen op de planeet met meer dan 300 ton per jaar* te verminderen. En door de overstap naar recyclebare tubes kunnen in Nederland 9.115.000 tubes per jaar worden gerecycled. In 2025 streeft Aquafresh ernaar alle producten volledig van gerecycled materiaal gemaakt te hebben. 

* Vanaf november 2021, vergeleken met plastic tandenborstelverpakkingen die in 2019 wereldwijd werden gebruikt door Aquafresh/Dr. Best.