Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Flair & Partner > Gezonde Geldgesprekken: Luka en Lilly over financiën bij samenwonen

Gezonde Geldgesprekken: Luka en Lilly over financiën bij samenwonen

Gezonde Geldgesprekken: Luka en Lilly over financiën bij samenwonen
Flair & Rabobank

In de serie Gezonde Geldgesprekken praten steeds twee vrouwen met elkaar over hun geldzaken. Om van elkaar te leren en het praten-over-geld-taboe te doorbreken. Deze keer zijn dat vriendinnen Luka (27) en Lilly (26). Luka werkt bij een mediabureau en heeft afgelopen zomer met haar vriend een huis gekocht. Lilly is bezig haar eigen onderneming op te zetten en trekt begin volgend jaar bij haar vriend in.

Lilly: “Hoe hebben jullie je geldzaken aangepakt?”
Luka: “Zodra ik bij Kasper introk, zijn we alles gaan splitten. We hebben een gezamenlijke rekening geopend en stortten daar elke maand een bedrag op. Omdat we vrijwel evenveel verdienen, was dat bij ons eenvoudig. Maar toen we een huis gingen kopen, moesten we wel even anders over geld nadenken, dan gaat het om de lange termijn. Toen zijn we er echt voor gaan zitten, met een hypotheekadviseur en onze ouders. Maar onze aanpak is hetzelfde gebleven: we betalen alles fiftyfifty.”

Lilly: “Jullie hebben de mazzel dat jullie ongeveer evenveel verdienen. Dat is bij ons niet het geval, doordat ik bezig ben met mijn onderneming. Het zou voor mij het lekkerst voelen om alle kosten te delen, alleen verdient Wouter veel beter dan ik.”

Luka: “Hoe staat Wouter daar in?”
Lilly: “Die wil juist graag meer betalen. Misschien moet ik financieel zelfs een beetje op hem gaan leunen. Hij is daar heel relaxed in, hoewel ik nog moet wennen aan dat idee. Maar als ik straks gewoon ga verdienen, kunnen we bijvoorbeeld elke maand ieder veertig procent van ons salaris op een gezamenlijke rekening zetten.”

Luka: “Dat is een goed idee. Als je een percentage doet is het evenredig aan jullie inkomen. Maar nu trek jij natuurlijk bij Wouter in, in zijn koopwoning. Dus dan los je mee af aan zijn hypotheek. Heb je daar ook wel eens over nagedacht?”

Lilly: “Nee, die hypotheek voelt een beetje als huur en huur betalen ben ik gewend. Ik trek bij hem in en heb dus geen lasten meer, dan vind ik het logisch om aan de zijne mee te betalen. En als ik hem nu help met het afbetalen van zijn hypotheek, dan help ik ons ook naar een eventuele toekomstige plek.”

Luka: “Ga je dat dan vastleggen in een samenlevingscontract?”
Lilly: “Uh nee. Of althans, daar heb ik niet over nagedacht omdat het goed gaat en ik ervanuit ga dat het goed blijft gaan.”

Luka: ‘Wij kregen van de hypotheekadviseur echt mee om juist nu het goed gaat dingen vast te leggen. Je weet nooit hoe het loopt in de toekomst. Dat is niet romantisch maar wel verstandig. Begin december gaan we zo’n contract opstellen. Daarin benoemen we dat we de kosten delen maar verder stelt dat nog niet zo veel voor. Er staat bijvoorbeeld nog niet in naar wie onze bezittingen gaan als een van ons overlijdt.”

Lilly: “Ik denk dat als we samen iets gaan kopen, we dat wel zullen doen.”

Lilly: “Je hoort wel eens dat mensen als ze gaan samenwonen nog maar één rekening hebben, alles samen. Hebben jullie dat, nee toch?”

Luka: “Ik vind een gezamenlijke rekening voor de vaste lasten en gezamenlijke uitgaven echt heel fijn maar ik wil ook mijn eigen geld hebben. Ik wil wel shoppen en zo. En ik ben beter in sparen dus vind ik het fijn om daarnaast mijn eigen rekening te hebben. Maar vaste lasten, boodschappen en etentjes betalen we wel van de gezamenlijke rekening.”

Lilly: “Ik denk dat je sneller ongelijkheid voelt als je alles op een hoop gooit. Of je gaat je ergeren aan het uitgavenpatroon van de ander. Het lijkt me ook irritant me te moeten verantwoorden omdat ik weer een nieuwe sportlegging heb gekocht. Je wilt toch een beetje onafhankelijk blijven.”

Luka: “Ja, ik kan me heel goed voorstellen dat daar frictie over ontstaat. Geld ligt eigenlijk altijd wel gevoelig. Iedereen denkt daar anders over.”

Lilly: “Hebben jullie je inkomsten en uitgaven goed inzichtelijk gemaakt?”

Luka: “Ik heb het voor mezelf wel op een rijtje maar ik heb het nergens staan. Maar Kasper heeft daar wel meer inzicht in, waar wat naartoe gaat. Nu we net verhuisd zijn is dat veel naar interieur. Als we straks helemaal gesetteld zijn denk ik wel dat het fijn is om een overzicht te hebben van waar alles heen gaat. Zijn jullie dat ook van plan?”

Lilly: “Nee, hoewel dat wel fijn klinkt. Voor mijn onderneming moest ik dat ook inzichtelijk maken en dat zag er toch wel anders uit dan ik had verwacht. Nu zijn we nog heel makkelijk. De ene keer betaalt hij, de andere ik en voor ons gevoel is dat wel redelijk in evenwicht. Maar die gezamenlijke rekening moet er misschien toch maar eens van komen.”

Luka: “Welke financiële gegevens delen jullie met elkaar?”

Lilly: “Alles eigenlijk wel. We zijn heel open over alles wat er binnenkomt en willen dit ook met elkaar delen. Als we straks een gezamenlijke rekening hebben wil ik daar niet alles van betalen. Als ik hem een keer wil verrassen of flink wil uitpakken met een etentje, dan ga ik dat van mijn eigen verdiensten betalen.”

Luka: “Ja, bij ons lagen ook alle kaarten op tafel. Ik denk dat het vooral belangrijk is te blijven praten over geld. Bij ons allebei is geld niet echt een taboe dus dan is dat ook makkelijk.”

Tip van Rabobank:
Als je gaat samenwonen, deel je niet alleen een huis, maar ook de financiën. Lees de tips van Rabobank en ga goed van start.

Rabobank vindt het belangrijk dat we open over geld praten met de mensen om ons heen. Zo doorbreek je het taboe en leer je van elkaar. Een Gezond Geldgesprek is daarmee een eerste stap naar een financieel gezonder leven. Lees meer op rabobank.nl/financieel-gezond.