Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Flair & Partner > Ga jij samenwonen? Vergeet dit dan niet te regelen

Ga jij samenwonen? Vergeet dit dan niet te regelen

Ga jij samenwonen? Vergeet dit dan niet te regelen
Flair & AEGON

Het is zover: jij en je partner gaan samenwonen! Blijkbaar gaat het zo goed dat jullie de volgende stap durven te nemen. En dat is niet niks, want ineens woon je samen onder één dak. Hoe gaan jullie het aanpakken? Trek jij bij je partner in, hij bij jou of gaan jullie samen opzoek naar een nieuw stulpje?

Zodra je eenmaal weet wat je woonsituatie wordt, is het belangrijk om ook het financiële plaatje rond te krijgen. Maak van tevoren goede afspraken over de financiën, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Daarom: 4 tips om je gezamenlijke financiën goed op orde te krijgen.

1. Bepaal wat voor geldtypes jullie zijn

Als je gaat samenwonen, vergeet je misschien dat niet iedereen dezelfde visie heeft op geld. De een vindt dat geld moet rollen, de ander is meer van het sparen. Voordat je de financiën met elkaar gaat delen, moeten jullie daarom uitzoeken wat belangrijk voor jullie is.

Om erachter te komen wat voor geldtypes jullie zijn – en meer grip te krijgen op je financiën – heeft Aegon de Goed met Geld-test bedacht. Binnen een paar minuten weet je of je vooral in het nu leeft of in de toekomst. Ook zie je meteen hoe de rest van Nederland scoort in deze test. Doe hem snel hier.

2. Open een gemeenschappelijke rekening

Als je eenmaal weet wat jullie plannen zijn voor de toekomst, is het tijd om in actie te komen: open een gemeenschappelijke betaalrekening. Op deze rekening storten jullie allebei een vast bedrag, zodat je samen de kosten kan delen van de boodschappen, vaste lasten, etentjes en vakanties. Privézaken betaal je gewoon nog met je andere pas, van je eigen rekening.

Naast een gezamenlijke betaalrekening is het ook handig om een gemeenschappelijke spaarrekening te openen. Hier kunnen jullie allebei maandelijks een vast bedrag op storten, om bijvoorbeeld te sparen voor een reis of de inrichting van je huis.

3. Neem je verzekeringen onder de loep

De kans is groot dat je al wat verzekeringen had afgesloten voordat je gaat samenwonen. Ga daarom altijd na of jullie niet ineens dubbel verzekerd zijn. Het kan goedkoper zijn om bepaalde verzekeringen, zoals een reisverzekering of rechtsbijstandverzekering, gezamenlijk af te sluiten.

Als jullie allebei een inboedelverzekering hebben, kan je kiezen welke van de twee je houdt. Let er wel op dat de inboedelverzekering voldoende dekking geeft. De waarde van jullie spullen samen is natuurlijk hoger dan voorheen.

4. En vergeet ook niet om voorbereid te zijn op tegenslag

Je hoopt natuurlijk dat jullie meant to be zijn en voor altijd bij elkaar blijven, maar er is altijd een kans dat jullie uit elkaar gaan. Je wilt dan natuurlijk dat alles goed geregeld is. Daarom kan je overwegen om een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap aan te gaan. Bij deze samenlevingsvormen leg je afspraken vast rondom de woning en inboedel wanneer de relatie stukloopt of een van jullie overlijdt. Koop je samen een huis, dan is een samenlevingscontract zelfs verplicht. Maar het heeft ook gevolgen voor een studieschuld en de Belastingdienst. Je moet dus goed de voor- en nadelen tegen elkaar opwegen.

Wil jij goed met geld worden? Zo doe je dat!

Zijn al je verzekeringen nog up-to-date? Hoeveel pensioen bouw je eigenlijk op? En is dat voldoende? Aegon begrijpt dat geldzaken lastig en ingewikkeld kunnen zijn. En dat we het regelen van de financiën liever uitstellen. Daarom hebben ze de Goed met Geld-test in het leven geroepen, zodat je beter inzicht krijgt in je financiën. Hartstikke handig als je gaat samenwonen of andere grootse plannen hebt!