Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Flair & Partner > Zeven inzichten over je darmen die je leven positief kunnen beïnvloeden

Zeven inzichten over je darmen die je leven positief kunnen beïnvloeden

Zeven inzichten over je darmen die je leven positief kunnen beïnvloeden
Flair & partner

Je buik, daar wordt toch je eten verteerd? Ja, dat klopt, maar er gebeurt nog véél meer. Je humeur wordt er grotendeels bepaald én je immuunsysteem wordt er gestuurd. Dus je kunt maar beter goed voor die buik zorgen.

Als je buik zich goed voelt, voel jij je dat meestal ook. Je darmen worden niet voor niets je tweede brein genoemd. Ze staan in contact met het echte brein en hebben daadwerkelijk invloed op hoe goed je je voelt. Toch praten we maar weinig over onze buikgezondheid. Omdat het heel belangrijk is goed voor je buik te zorgen, delen we zeven inzichten die je misschien nog niet kende maar die je leven positief kunnen beïnvloeden.

1 – Je darmen hebben het razend druk

De totale lengte van je maag-darmkanaal is om en nabij de negen meter. Samen met de bacteriën die er wonen is dit orgaan verantwoordelijk voor de vertering van je eten, het opnemen van voedingsstoffen uit je eten en het uitscheiden van afvalstoffen.

2 – Je darmflora is net zo uniek als je vingerafdruk

Ons hele spijsverteringskanaal bevat zo’n honderd biljoen bacteriën. Ongeveer 150 bacteriesoorten leven in je darmen, samen met andere micro-organismen. Ze vormen samen de darmflora. Uit welke soorten bacteriën jouw darmflora bestaat, hangt af van je genen, of je medicijnen gebruikt en van wat je eet. Je darmflora is daardoor net zo uniek als je vingerafdruk. Je hebt er dus ook invloed op, zie het volgende punt.

3 – Met het eten van goede bacteriën help je je darmflora een handje 

Hoe diverser je darmflora, hoe beter. Je kan de darmflora gezonder maken (en houden) door voedsel te eten dat van nature goede bacteriën bevat, oftewel: probiotica. Probiotica zijn levende bacteriën die een gunstig effect hebben op je darmflora. Ze zitten van nature in voeding zoals zuurkool, kimchi en milde yoghurt van Activia.

4 – Je darmen communiceren met je brein

In de darmen bevinden zich minstens zo veel zenuwcellen als in je hersenen en deze communiceren continu met je brein. Het is dus met een reden dat je darmen ook wel je tweede brein worden genoemd. Stofjes die daar worden geproduceerd, kunnen je hersenen beïnvloeden. Vandaar ook dat het veranderen van je darmflora, invloed kan hebben op je mentale gesteldheid.

5 – Je kunt je gemoed beïnvloeden met eten

Door slechte voeding kan je darmflora verstoord raken, en daarmee je gemoed. Aan de andere kant weten we dat sommige voedingsmiddelen een positief effect hebben op de diversiteit van de darmflora. Zo is je darmflora gek op vezels, daar gaan ze beter van presteren. Zorg daarom dat je altijd voldoende groenten, fruit en granen in huis hebt.

6 – Darmen vormen een belangrijk deel van je immuunsysteem

Darmen doen dus veel meer dan verteren alleen. Naast dat ze mede je humeur bepalen, vormen ze een belangrijk deel van het immuunsysteem. Maar liefst zeventig à tachtig procent van je immuuncellen zijn geconcentreerd in de darmen. Als de bacteriën in je darmen in balans zijn (dat betekent: meer goede dan slechte), is dat gunstig voor je immuunsysteem.

7 – Je darmen zorgen voor die vlinders

Het gelukshormoon serotonine, dat in je brein zorgt voor dat fijne gevoel, is voor een groot deel afkomstig uit je darmen. Als je verliefd bent zorgt dit hormoon voor de vlinders in je buik. Dit is misschien wel het beste bewijs dat brein en buik met elkaar in contact staan. En dat contact werkt twee kanten op. Net als in de liefde eigenlijk.

Zo bepalend is je buikgezondheid dus voor je. We zeggen niet voor niks: je lekker voelen begint in je buik. Gelukkig zijn de positieve effecten op de buikgezondheid het grootst wanneer je gezond en gevarieerd eet. Je hebt dus voor een groot deel zelf in de hand hoe goed je buik het doet.

De World Health Organization heeft probiotica gedefinieerd als levende bacteriën die een positief effect hebben op je gezondheid wanneer je ze in voldoende hoeveelheden consumeert. Een makkelijke manier om ze binnen te krijgen is met Activia Muesli, een heerlijke yoghurt met een mix van granen, noten en rozijnen. In één portie zitten miljarden probiotica*, die ook nog eens zorgen voor een milde smaak en textuur. Daarnaast is Activia Muesli een bron van calcium**, wat een positief effect heeft op je spijsvertering.

*Activia bevat yoghurtculturen (=probiotica) die in yoghurt bijdragen aan de lactosevertering voor mensen die moeite hebben om lactose te verteren.
**Activia is een bron van calcium. Calcium draagt bij aan de normale werking van spijsverteringsenzymen. Te consumeren in het kader van een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.