Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Chef-kok Sharon de Miranda: ‘We hebben zo veel goed eten in Nederland!’

Chef-kok Sharon de Miranda: ‘We hebben zo veel goed eten in Nederland!’

Chef-kok Sharon de Miranda: ‘We hebben zo veel goed eten in Nederland!’
Flair & partner

We wonen anno 2022 met steeds meer mensen in de stad. Hoe we het leven daar combineren met een groene en leefbare omgeving? Chef-kok Sharon de Miranda weet het wel. Zij kookt zo lokaal en duurzaam mogelijk.

Je kent Sharon vast van BinnensteBuiten. Maar ze is ook chef-kok van Food Forum, het Flevolandse eetpaviljoen op Floriade Expo 2022. Daar hebben ze een seizoensgebonden menukaart, samengesteld met alleen regionale producten, die allemaal binnen een straal van dertig kilometer rondom Almere groeien. Sharon maakt er creatieve en gezonde gerechten mee.

Meer seizoen, minder vlees

Flevoland wordt, dankzij de supervruchtbare bodem, ook wel dé voedseltuin van Europa genoemd. Sharon kookt op Floriade dan ook alleen met lokale producten. “In 2015 vond ik mezelf te zwaar en wilde ik gezonder gaan koken. Toen kwam ik al snel bij duurzame voeding uit. Oftewel: meer groenten, meer seizoensgebonden en minder vlees.” Ze dook in de materie. “Meerdere wetenschappers bevestigen dat we, wanneer we tachtig procent plantaardig koken en twintig procent overlaten voor dierlijke eiwitten, zowel goed bezig zijn voor ons lijf als voor de aarde.”

Geen sprinkhanen

Die verdeling is wat haar betreft het menu voor de toekomst. “Op die manier kunnen we ook in 2050 allemaal nog eten wat we willen en hoeven we niet aan de sprinkhanen. Vlees mag wel, maar we moeten een beetje minderen allemaal. Zorg dat je groenten lekker zijn, dan heb je al dat vlees niet nodig. En eet seizoensgebonden. Bij Food Forum gebruiken we, op kaas na, helemaal geen dierlijke producten. De koffie serveren we standaard met romige havermelk. Maar ik leg er in het menu niet de nadruk op. Want dan denken mensen dat ze iets missen. En dat is dus niet zo. Sharon vindt dat iedereen lekker moet kunnen koken. “Niet iedereen kan uit eten, dus daarom laat ik op Floriade én op tv graag zien hoe ik kook. Juist de mensen met een kleine beurs verdienen het om te leren hoe je met weinig geld gezond kunt eten. Dan kom je al snel op seizoensgebonden producten uit eigen land uit, die zijn nou eenmaal goedkoper. We hebben zo veel goed eten in Nederland. Producten van eigen bodem blijven bovendien langer goed.”

Lokaal kan eigenlijk altijd

Voor de volle honderd procent duurzaam koken, vindt ze niet realistisch. Al was het alleen al omdat dat wat goed is, steeds verandert. “Wel kun je voor lokaal eten gaan, zoals we hier op Floriade ook doen. Iedereen valt momenteel over de hoge prijs van zonnebloemolie door de oorlog in Oekraïne. Dan denk ik: gebruik gewoon koolzaadolie. Koolzaad groeit hier overal en met die olie kun je alles doen!”

Bezoek Floriade Expo 2022

Je hebt nog tot 9 oktober 2022 om je op Floriade te verwonderen over oplossingen die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken. Zo leer je er meer over de toekomst van voeding, maar ook hoe we duurzamer kunnen wonen. Ondertussen geniet je van lekker eten, een festival vibe en kunnen de kids op expeditie. Een leerzaam en inspirerend dagje uit.

Zomervakantie actie
Deze zomervakantie krijgen alle kinderen t/m 12 jaar gratis toegang tot Floriade. Per transactie van minimaal 1 entreeticket voor een volwassene (€29,-) kun je maximaal 4 gratis entreetickets voor kinderen t/m 12 jaar bestellen. Deze actie is alleen online geldig en duurt tot en met zondag 28 augustus 2022.

Ga naar Floriade.com/kids en gebruik promocode KIDS22.

Actievoorwaarden
– Deze actie is niet geldig i.c.m. andere acties / aanbiedingen.
– Aankopen zijn definitief, restitutie is niet mogelijk.