Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Flair & Partner > 7 feiten over zonnebrandcrème die je wellicht nog niet kent

7 feiten over zonnebrandcrème die je wellicht nog niet kent

7 feiten over zonnebrandcrème die je wellicht nog niet kent
Flair & partner

Wist je dat er elk jaar tonnen aan zonnebrandcrème in de oceaan terechtkomen? Wel zo fijn dus als jouw zonbescherming niet schadelijk is voor de natuur. En zo zijn er nog meer dingen die je wilt weten over zonnebrandcrème. 

Natuurlijk wil je graag genieten van de zon. Nu de zonnestralen langzaam weer sterker worden, is het echt slim om je huid daar goed tegen te beschermen. Maar – altijd lastig: wat is de juiste zonbescherming voor jou? En hoe kom je de oceaan tegemoet? Deze zeven feiten wil je kennen.

1. Je beschermen tegen de zon kan met natuurlijke of chemische UV-filters

Wist je dat er verschillende UV-filters bestaan? Je hebt natuurlijke UV-filters op basis van mineralen, en chemische filters. Ze beschermen je huid allebei tegen schadelijke zonnestralen, maar een natuurlijke UV-filter heeft zo z’n voordelen: voor de gevoelige huid én voor de oceaan. 

2. Natuurlijke UV-filters hoeven niet in te trekken

Een zonnebrandcrème met natuurlijke UV-filter beschermt de huid aan de oppervlakte. Zo’n crème legt eigenlijk een laagje op je huid, die de zon als een soort spiegel reflecteert. Handig, want hierdoor kun je direct de zon in. De crème hoeft niet in te werken. Ook is de kans op huidreacties kleiner bij crèmes met een natuurlijk UV-filter.

3. Chemische UV-filters worden makkelijk opgenomen door de huid

Chemische zonnefilters bestaan uit actieve, chemische moleculen die de UV-straling absorberen. De huidreactie die daardoor ontstaat, zorgt voor de zonbescherming. Chemische filters worden gemakkelijk opgenomen door je huid en smeren makkelijk uit. Maar je kunt er wel huidirritaties van krijgen.

4. Zonnebrandcrèmes kunnen de zee flink vervuilen

Naast dat chemische UV-filters huidreacties kunnen veroorzaken, kunnen crèmes met chemische UV-filters ook het koraal verbleken als ze eenmaal in de oceaan zijn terechtgekomen. En dat zijn er tonnen per jaar. De boosdoeners zijn voornamelijk de filters oxybenzone en octinoxate. Daarnaast zitten er vaak ook nog microplastics en nanodeeltjes in deze crèmes en is de verpakking van plastic gemaakt. 

5. Vanaf UV-index 3 kun je al verbranden

De UV-index geeft de intensiteit van de zon aan. Hoe hoger de UV-index, hoe sneller je verbrandt. Bij een UV-index van 3 kun je, afhankelijk van je huidtype, al binnen een half uur verbranden. Daarom wordt aangeraden om in ieder geval vanaf UV-index 3 te smeren. In Nederland is dit ongeveer van april tot oktober. 

6. Met factor 30 zit je altijd goed

De hoogte van de SPF (Sun Protection Factor) die je nodig hebt, hangt af van je huidtype en de zonkracht. Hoe hoger de zon staat, hoe hoger de zonkracht. In de weer app van Iphones zit een widget die de zonkracht aangeeft. Ook websites als KNMI en Buienradar vertellen je wat de actuele kracht van de zon is. Maar als je op een zonnige, zomerse dag altijd minstens factor 30 gebruikt, zit je sowieso goed. 

7. Elke twee uur opnieuw smeren is het beste

Ja, dat klinkt vaak, maar is wel echt nodig. Net als opnieuw insmeren na het zwemmen, ook al is je zonnebrand waterproof of waterresistant. 

Huid blij, oceaan blij

Met de zonbescherming van Naïf ga je zorgeloos de zon in. Naïf maakt zonproducten met respect voor zowel je huid als de oceaan. De sun range bestaat uit natuurlijke zonnebrandcrèmes en -lotions met een minerale UV-filter op basis van zinkoxide. Door de natuurlijke oliën – denk aan kokos- en zonnebloempitolie – laten ze geen witte waas achter op de huid en smeren ze makkelijk uit. In zowel de crème als de lotion zitten geen schadelijke stoffen die koralen en zeedieren kunnen aantasten zoals oxybenzone, octinoxate en microplastics. Daarnaast is de verpakking gemaakt van bioplastic op basis van suikerriet in plaats van fossiele brandstoffen. Dat bespaart CO2. Dus je kunt met Naïf zonbescherming met een gerust hart genieten van de zon en gaan zwemmen.