Sanneke met haar moeder Marga Langendoen Beeld Hart van Nederland
Sanneke met haar moeder Marga LangendoenBeeld Hart van Nederland

De vader van Sanneke vermoordde haar moeder: 'Ze lag in zijn kofferbak’

Hoe is het als je moeder vermoord wordt door je vader? Sanneke (37) maakte het als 21-jarig meisje mee. Als haar moeder vermist wordt, doet haar vader hier pas na een week melding van. Uiteindelijk blijkt hij zijn echtgenote, háár moeder, zelf te hebben vermoord.

In de talkshow KRAAK deelt Sanneke haar verhaal en vertelt ze over de impact die dit op haar heeft gehad.

Vermissing

Op 1 juli 2006 raakt de moeder van Sanneke, Marga van Diessen, vermist. Al snel verdwijnt ook haar vader. Wat Sanneke dan nog niet weet, is dat haar vader haar moeder om het leven heeft gebracht. Na twee maanden wordt Sanneke gebeld door de politie, vertelt ze in KRAAK. “Sanneke, we hebben je moeder gevonden.” Er viel even een stilte en toen voegde hij eraan toe: “In de kofferbak van je vader.”

Scheiden

Marga stond op dat moment op het punt om te scheiden van haar man Hans. Hierover vertelt Sanneke: “Haar kinderen waren uitgevlogen, nu was het haar beurt. Ze was een echte levensgenieter, maakte muziek en zong in een band.” Zowel met haar vader als met haar moeder had Sanne een goede band. “En toen was ik ze allebei in één klap kwijt: mijn moeder overleden, mijn vader in de cel. Ouders zijn het fundament waar je op steunt. Als die onvoorwaardelijke liefde wegvalt, dan valt alles weg.”

Verwerking Sanneke

Na de gebeurtenis gaat Sanneke in de survival-modus. Ze studeert op dat moment nog en probeert het verlies te verwerken met behulp van therapie. “Dat hielp niet direct, maar mijn vriendinnen hebben me er doorheen gesleept. Naast verdriet heb ik daarom ook veel liefde gevoeld. Toen we spullen gingen opruimen in mijn ouderlijk huis, kwamen we bijvoorbeeld een Kamasutra boek tegen. Dan kun je niet anders dan lachen.”

Dit zijn de 8 red flags van huiselijk geweld en partnermoord

‘Elke acht dagen sterft er in Nederland een vrouw door geweld’

Contact met haar vader

Met haar vader hield Sanneke al die tijd contact. “Daarin stelde ik wel grenzen voor mezelf op. Ik ging niet op bezoek in de gevangenis, maar schreef hem bijvoorbeeld brieven. Hij had niet meer de vaderrol voor mij, maar hij was wel nog steeds mijn vader. Een heel dubbel en complex gevoel.” In 2015 overlijdt haar vader in de gevangenis aan een hartstilstand.

Moeder als inspiratiebron

Hoe je kunt leven met de kennis dat je vader je moeder heeft vermoord, was voor Sanneke een vraag die haar lange tijd bezighield. Toch probeert ze ondanks alles het beste van haar leven te maken, met haar moeder als inspiratiebron. “Tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar, begint het leven. Dat wilde ik me niet laten ontnemen. Mijn moeder wilde ook haar eigen leven beginnen. Het besef dat ik nog wel een keuze had, gaf mij veel kracht.”

‘Nooit achter je gezocht’

Sanneke is inmiddels getrouwd en zelf moeder. Ook heeft ze een leuke baan. “Op mijn werk zeggen ze dat ze het verhaal nooit achter mij hadden gezocht. Kennelijk heerst de opvatting dat als je zoiets meemaakt, je nooit meer normaal kan zijn”, zegt ze. “En mijn man vindt het jammer dat hij geen schoonouders heeft. Maar hij heeft wel mij.”

Voor haar eigen verwerking, haar moeder én om het verhaal af te kunnen sluiten, schreef Sanneke een boek. ‘Dit gebeurt alleen in films’ verschijnt volgende maand. De uitzending van KRAAK is terug te zien.

Bron: KRAAK

Fabienne KamphuisHart van Nederland

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden