Lezende vrouw Beeld Getty Images
Lezende vrouwBeeld Getty Images

Wil je meer lezen dit jaar? Met deze tips word jij een echte boekenwurm

Heb je het goede voornemen om meer te gaan lezen dit jaar? Veel mensen nemen dit zichzelf voor, maar vinden het moeilijk om vol te houden. Lees hier tips om met gemak veel meer te lezen.

Lezen is goed voor je hersenen. Je wordt er creatiever van, je taalkennis neemt toe en het biedt ontspanning. Genoeg redenen om een boek open te slaan, toch?

Word lid van een leesclub

Veel mensen werken graag in groepsverband en je kent het gezegde wel: ‘Als één schaap over de dam is, volgen er meer.’ In het geval van een boekenclub is dit positief. Het is niet alleen gezellig om je aan te sluiten bij een boekenclub, het werkt ook motiverend. Je hoeft zelf niet constant na te denken over welk boek je de volgende keer weer moet kiezen. Dit gebeurt groepsgewijs en je wordt aangespoord om het binnen een bepaald tijdsbestek gelezen te hebben. Veel boekenclubs komen een keer per maand samen.

Je hebt verschillende Facebookpagina's waar je je kan aanmelden en ook online zijn er meerdere websites te vinden waar je je kan opgeven bij een boekenclub.

Download de app Goodreads

Goodreadsis dé app waar je terecht kan voor reviews van boeken. Maar je kunt in de app ook een reading challenge voor jezelf aanmaken. Wil je 5, 10 of 15 boeken lezen dit jaar? Met Goodreads kun je gemakkelijk bijhouden hoever je bent in een boek en of je goed bezig bent met je challenge.

Ruil sociale media in voor een boek

Per dag lezen we een hoop woorden, alleen lezen we deze woorden nauwelijks nog in een boek. We spenderen uren online op sociale media, scrollend door TikTok en Instagram. Waar kijk je nou écht naar? Denk na op welke momenten jij je telefoon erbij pakt. Is dat in de trein? Op de wc of op de bank? Zorg ervoor dat je je boek altijd bij de hand hebt. Zo kan je geen smoes meer bedenken, want hij ligt altijd naast je of in je tas.

Niet te veel druk

Leg jezelf echter niet te veel druk op. Het kan zijn dat je zó enthousiast bent en jezelf forceert om 50 pagina's per dag te lezen, maar dat is niet altijd haalbaar. Soms heb je er gewoon niet de energie of concentratie voor. Loopt het een keer zo dat je maar 5 pagina's omgeslagen krijgt? Straf jezelf niet, complimenteer jezelf voor het feit dat je het in ieder geval een kleine vooruitgang hebt gemaakt.

Mocht je gewoon écht niet door het boek heen komen, omdat je het simpelweg niet zo'n interessant verhaal vindt? Forceer jezelf dan ook niet om hem uit te lezen. Doe hem dicht en begin aan een ander boek. Lezen doe je voor je ontwikkeling, maar voornamelijk voor ontspanning. Als je een boek leest wat je niet aanspreekt, zul je er véél langer over doen om het uit te lezen.

Lezen voor het slapengaan

Wanneer je als klein kind naar bed ging, lazen je ouders altijd nog een verhaaltje voor en vanaf een bepaalde leeftijd las je mee. Dit is bij kleine kinderen de normaalste zaak van de wereld. Op een of andere manier verliezen we als volwassenen die gewoonte uit het oog. Zo zonde eigenlijk. Probeer het lezen van een boek toe te voegen in je routine voor het slapengaan. Lezen levert gezondheidsvoordelen én een betere nachtrust op. Telefoon weg, boek open en lezen maar.

Bron: Libelle

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden