Tired woman with eyes inflammation is looking into the mirror Beeld Getty Images/iStockphoto
Tired woman with eyes inflammation is looking into the mirrorBeeld Getty Images/iStockphoto

Waarom heb je wallen en wat doe je ertegen?

Veel mensen hebben last van dikke of zelfs blauwe wallen onder hun ogen. Wallen worden door veel mensen ervaren als hoogst irritant en storend. Maar hoe kom je er nou aan en wat kan je ertegen doen? Wij leggen het uit.

Wat zijn wallen?

Er zijn meerdere huidproblemen rondom de ogen die we onder de categorie ‘wallen’ plaatsen. Namelijk: donkere kringen, zakjes en diepe groeven. Maar het is niet allemaal hetzelfde. Ze hebben namelijk allemaal een eigen specifieke oorzaak.

Donkere kringen

Donkere kringen krijg je doordat de huid onder de ogen heel dun is of er bijna geen vet zit in dat deel van de huid. Hierdoor worden de bloedvaatjes die daar zitten zichtbaar en krijg je een blauw-grijsachtige gloed. De huid onder de ogen kan dun worden door te weinig slaap. Dit is zeker een boosdoener, maar simpel op te lossen door meer te slapen. De dunne huid onder de ogen is ook genetisch bepaald. Dus voor degenen die hier last van hebben, maar wel genoeg slapen, je kunt hier zelf niets aan doen. Wat wel een oplossing zou kunnen zijn, is plastische chirurgie. Je kunt namelijk de huid onder de ogen laten opspuiten, waardoor de huid dikker wordt en de bloedvaatjes gemaskeerd worden.

Hangende zakjes en diepe groeven

Hangende zakjes en diepe groeven kunnen ontstaan door een teveel aan huid, vochtophoping of uitzakkende vetkussentjes. Zeker dat laatste klinkt niet charmant, maar die vetkussentjes hebben een functie. Ze zorgen er namelijk voor dat je oogbol beschermd wordt. Als ze beginnen te zakken, kan het gaan ophopen onder je oog en krijg je van die zakjes. Hetzelfde verhaal heb je met vochtophoping. Het verzamelt zich rond je oog en dikt aan. Het gewicht ervan zorgt dus ook voor die groeven. Niet dat wallen heel zwaar zijn, helemaal niet zelfs, maar denk eraan dat die huid super kwetsbaar en dun is.

Kun je het voorkomen?

Dat hangt ervan af of je hier aanleg voor hebt of niet. Maar er zijn meer oorzaken en sommige kun je makkelijk verhelpen. Andere oorzaken van wallen zijn: roken, slaaptekort of zon, maar hooikoorts kan ook een rol spelen.

Roken kun je minderen of stoppen, je kunt meer slapen, je telefoon voor het slapen gaan neerleggen of je filmpje toch een andere keer afkijken. Ook is het verstandig je ogen te beschermen tegen de zon. Een zonnebril is er niet alleen om je ogen zelf te beschermen, maar ook de huid eromheen. Zoals eerder gezegd, is de huid rond je ogen zo dun en UV-licht (zonlicht) maakt de huid nog dunner. Door hierop te letten, kun je het probleem al verhelpen.

Een oorzaak die je niet kan verhelpen

Ouderdom. Dat alles gaat hangen als je ouder wordt, is een feit dat niemand graag inziet. Dus word je ouder, dan zullen wallen een standaard onderdeel van je look worden. Wat je wel kunt doen om je huid zo lang mogelijk goed te houden, is genoeg water drinken, lang genoeg slapen, niet roken en een goede verzorgingscrème gebruiken.

Lees ook Vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten: ‘Ze krijgen vaak onterecht te horen dat klachten psychisch zijn’

De tips op een rijtje

  • Slaap lang genoeg. Tijdens je slaap herstelt je lichaam alle cellen die het overdag zwaar te verduren hebben gehad.
  • Drink genoeg water, dit bevordert het huidherstel.
  • Draag een zonnebril om de huid rondom je ogen te beschermen en te voorkomen dat die dunner wordt.
  • Rook niet, dit droogt je huid uit.
  • Gebruik een verzorgende en hydraterende crème.

Zorg goed voor jezelf!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Quest | Beeld: Gettyimages

Julot HobbensiefkenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden