Upcycling: 5 tips om je kledingkast een nieuwe twist te geven
Velen van jullie kunnen zich hier vast in herkennen: je hebt een kledingkast die uitpuilt van de kleren, maar je hebt nooit wat om te dragen. Sommige kledingstukken heb je nooit gedragen, andere heb je jarenlang veel plezier gehad en hebben flinke gebruikssporen opgelopen. Zonde om dit allemaal weg te gooien of nooit meer te dragen. Daarom geven wij een paar upcycling tips, zodat je veel langer kan doen met je favoriete kledingstukken.
1. Naai een andere stof over een gat of vlek
Niets is pijnlijker dan het niet meer kunnen dragen van je favoriete broek of jasje, omdat er een gat in zit of een glas rode wijn over is gevallen. Tijd om creatief te gaan DIY-en.
Knip bijvoorbeeld stukken van een andere oude spijkerbroek of overhemd uit en naai dit over het beschadigde deel van je kleding. Dit geeft een tof patchwork effect. Het kan met een naaimachine, maar als je die niet hebt kun je het ook gewoon doen met naald en draad. Duurt iets langer, maar scheelt weer geld! Het geeft een nieuwe touch aan je favoriete kledingstuk en is ook nog eens duurzaam.
2. Verf je kleding
Heb je bepaalde items die na verloop van tijd niet meer de kleur hebben die ze hadden toen je ze kocht? Gebruik dan speciale textielverf om je kledingstukken nieuw leven in te blazen. Deze verf is bij diverse winkels en sites te verkrijgen.
Bij sommige textielverf kun je je kleding op twee manieren verven. Vaak doe je de textielverf in een emmer met warm water en dompel je de kledingstukken onder totdat het goed gekleurd is, maar je kan het ook gewoon in de wasmachine gooien! Lees wel goed de bijsluiter voordat je de textielverf in de wasmachine doet. Anders heeft je volgende wasje straks ook een nieuwe kleur.
Als je niet een bepaalde kleur kan kiezen, kun je ook gaan voor tie dye. Deze trend heeft namelijk weer een comeback gemaakt deze zomer en is in meerdere kledingwinkels te zien.
3. Crop je top
Liggen er nog een paar lange truien of t-shirts te verstoffen achterin de kast? Zet er dan een schaar in! Als je het zonde vindt om je truien weg te gooien, maar je ze niet leuk genoeg vindt om te dragen, kun je die kledingstukken simpelweg 'up-spicen' door er een stuk van af te knippen. Dit kan bij de buik, maar bijvoorbeeld ook bij de mouwen, zodat je er een tanktop van maakt.
Je hebt helemaal zelf in de hand hoe lang of kort je het item wil maken. Zo kun je van een saaie trui een leuke herfst- of zomertop maken!
Lees ook 5 duurzame tips om milieuvriendelijker door het leven te gaan
4. Bedruk je shirts
Als je bent uitgekeken op je basic shirts, kun je nog iets anders doen dan ze in een donkere hoek te verstoppen. Bedruk ze! Een tijd geleden was dit een trend, maar nog steeds kun je dit heel simpel toepassen.
Kies een ontwerp of foto en print hem uit op een A4-tje. Vervolgens plaats je een stuk karton onder het deel van het shirt waar je de foto op wil drukken en plaats de foto of ontwerp op de stof. Daarna leg je er een stuk bakpapier overheen en kan je beginnen met strijken. Het blijft dan als een sticker op je shirt plakken. Doe dit voor ongeveer twee minuten lang en haal tot slot het bakpapier er weer van af en klaar is Kees!
Klinkt als magie? Maya legt je hieronder uit hoe het precies moet.
@mayahavana Super easy DIY graphic tee! @tiktok_uk #LearnOnTikTok #upcycle #nosew #transformation ♬ original sound - Maya Havana
5. Van shirt naar tas
In plaats simpelweg een nieuwe draai te geven aan je oude broek of shirt, kun je ook het roer volledig omgooien. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een tas met de stoffen van je oude trui, laken of broek. Dat is wel iets ingewikkelder vergeleken de andere tips, maar je kan onwijs veel video's online hierover vinden.
De totebag is de simpelste en een van de meest populaire tassen momenteel. Hoe leuk is het als jij nu een super originele tas over je schouder draagt, gemaakt van je oude favoriete trui!
Dit bericht op Instagram bekijken
Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.
Bron: Bijenkorf.nl, nsmbl.nl| Beeld: Gettyimages