Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Constant cravings naar zout eten? Dit zijn de oorzaken

Constant cravings naar zout eten? Dit zijn de oorzaken

Constant cravings naar zout eten? Dit zijn de oorzaken

Ben jij iemand die van hartige snacks houdt of ben je toch eerder een zoetekauw? Behoor jij tot de eerste groep? En merk je dat je de hele dag door verlangens hebt naar een patatje van de snackbar, je favoriete zak chips of andere zoute snacks? Dan is de kans groot dat je lichaam aan iets anders behoefte heeft. Hieronder staan de oorzaken waar die zoutdrang vandaag komt.

Vicieuze cirkel

Als je te veel zout eet dan went je lichaam aan de hoeveelheid zout dat binnenkomt. Daardoor ontstaat er steeds opnieuw een grotere en sterkere behoefte aan nog meer zout. Volgens diëtiste Shauna Mcqueen kom je dan als het ware in een vicieuze cirkel terecht.

Stress of vermoeidheid

Op het moment dat je gestrest of oververmoeid bent, ben je geneigd om je te storten op voeding die je een boost van energie kan geven of die troost kan bieden. De oplossing om dit verlangen tegen te gaan is het pakken van meer (nacht)rust. Als je gestrest bent dan kan het zijn dat je eerder voor makkelijkere en snellere voeding kiest zoals een kant-en-klaarmaaltijd. Maar in magnetronmaaltijden zit meer zout dan in een vers bereid gerecht. Dus als je wil minderen in het eten van zout, is het aan te raden om zelf een verse lunch of avondmaal te maken.

Lees ook
Dít is de reden dat je je kamerplanten zout moet geven

Te weinig drinken

Zoutdrang wijst vaak niet op honger, maar op dorst, aldus Shauna Mcqueen. Zo zegt de diëtiste: ‘’Je lichaam houdt zout vast, maar als je zweet verlies je zout, waardoor je lichaam zoekt naar iets zouts om je elektrolyten opnieuw te kunnen vervangen. Probeer dus altijd eerst een glas water te drinken om te zien of je zoute drang verdwijnt.’’ Dus wie te weinig water drinkt, snakt eerder naar zoute snacks dan iemand die zich aan de aanbevolen hoeveelheid twee liter water per dag houdt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: GettyImages