Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Durf te vragen: zijn zoete aardappelfrietjes echt gezonder dan normale friet?

Durf te vragen: zijn zoete aardappelfrietjes echt gezonder dan normale friet?

Durf te vragen: zijn zoete aardappelfrietjes echt gezonder dan normale friet?

Je denkt lekker gezond bezig te zijn door te bijten in een oranjegekleurd frietje in plaats van een goudgele variant. We hebben het natuurlijk over zoete aardappelfrietjes. Helemaal hip, lekker en gezond, toch? Wij zochten het voor je uit. 

Andere families

Hoewel een zoete aardappel en een ‘gewone’ aardappel allebei het woord ‘aardappel’ dragen, zijn ze geen familie van elkaar. De zoete aardappel hoort bij de windefamilie. De ‘normale’ bij de nachtschadefamilie.

NPO 3 zette op een rijtje wat er in elke soort zit.

In 1 stuk (ong. 100 gram) zoete aardappel zit:

  • 122 kcal energie
  • 0,4 gram vet
  • 0,1 gram verzadigd vet
  • 26,6 gram koolhydraten
  • 15,1 gram suikers
  • 3 gram vezels
  • 1,4 gram eiwit
  • 0,1 gram zout

In 1 stuk (ong. 100 gram) aardappel zit:

  • 88 kcal energie
  • 0 gram vet
  • 0 gram verzadigd vet
  • 19 gram koolhydraten
  • 1 gram suiker
  • 1,8 gram vezels
  • 2 gram eiwit
  • <0,1 gram zout

Niet veel verschillend

Hmm, de zoete aardappel bevat meer calorieën en meer koolhydraten. De ‘gewone’ aardappel bevat meer ijzer, kalium en vitamine B6. Daarnaast zit er minder suiker in dan in de zoete variant. De zoete aardappel bevat meer calcium en vitamine A. Al zijn de verschillen niet heel erg groot. Eigenlijk kun je de ene aardappel dus niet gezonder noemen dan het ander. Shocking!

Lees ook
Hoe gezond zijn paprika’s en welke kleur is het gezondst?

Bewustere keuze

Gelukkig geeft NPO 3 een tip waar je op kunt letten om alsnog een bewustere keuze te maken. Dat is namelijk je keuze voor de bereidingswijze. De oven of airfryer zijn gezondere alternatieven voor de frituur. Er wordt namelijk een verminderd percentage vet gebruikt.

Maar dan moet je de frietjes – van welke aardappel dan ook – wel op de juiste manier bereiden. Het Voedingscentrum raadt aan niet meer dan één eetlepel olie te gebruiken.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NPO 3 | Beeld: Getty Images