Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Boven een openbaar toilet hangen is volgens artsen geen goed idee

Boven een openbaar toilet hangen is volgens artsen geen goed idee

Boven een openbaar toilet hangen is volgens artsen geen goed idee

Je móet plassen, maar de enige optie is het treintoilet of de schmützige wc in de kroeg waar met een beetje mazzel nog net een reepje wc-papier hangt. Beiden niet ideaal, maar als je moet, dan moet je. Veel vrouwen hangen of squatten boven het toilet om de wc-bril niet aan te hoeven raken. Artsen vinden dat niet zo’n strak plan. 

Aanspannen en ontspannen tegelijk

Het idee aan al die bacteriën op de bril alleen al bezorgt ons rillingen. Van plassen maken we daarom een soort work-out door de boven de bril te hangen. En dat is geen kattenpis (no pun intended) want je spieren aanspannen en tegelijkertijd je bekkenbodem ontspannen om te plassen gaat tegen de natuur in.

Dat is af en toe geen ramp, maar als je altijd je bekkenbodem tegenwerkt door in een squathouding te plassen, kan dat leiden tot problemen. Je voelt bijvoorbeeld niet meer aan wanneer je moet plassen, kunt je blaas niet meer volledig legen (met risico op blaasontstekingen) of krijgt incontinentie.

Ongevaarlijke bacteriën

Het is geen geheim dat op de gemiddelde wc-bril heel wat bacteriën bivakkeren. Er is echter een verschil tussen bacteriën die je daar vindt en bacteriën waar je ziek van wordt. Bovendien: je kunt een uitstrijkje nemen van een wc-bril, maar op je telefoon of het lichtknopje vind je ook een wereld aan bacteriën – en die houd je notabene dichtbij je gezicht.

‘Als een onbedekt openbaar toilet echt een bedreiging zou vormen, zouden we daar alles van weten en zouden we daar mensen altijd voor waarschuwen’, zegt infectieziektespecialist en hoogleraar dr. William Schaffner. ‘Dokterspraktijken en de spoedeisende hulp worden niet overstelpt met mensen die  een geïrriteerde vagina hebben of een serieuze infectie overhielden aan hun genitaliën door een openbaar toilet.’

Antibacteriële doekjes

Kortom: als het aan medici ligt, ga je de volgende keer dat je een openbaar toilet bezoekt gewoon ontspannen zitten. Door het proberen aanspannen en ontspannen tegelijkertijd, breng je je lijf in verwarring. Door die gemixte signalen kun je vaker het gevoel hebben dat je moet plassen (terwijl dat niet zo is).

Overigens is boven een toilet hangen een ander soort squat dan wanneer je bijvoorbeeld door je hurken gaat om buiten te plassen. In de houding kan je bekkenbodem namelijk wel ontspannen. Als je nog steeds de kriebels krijgt van zitten op een onbekend toilet, zien artsen liever dat je de bril bedekt met toiletpapier of afneemt met antibacteriële doekjes. Ontspan en laat los.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Well + Good | Beeld: Getty