Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Op de Javaanse tour: gefrituurde aubergine met limoensambal

Op de Javaanse tour: gefrituurde aubergine met limoensambal

Op de Javaanse tour: gefrituurde aubergine met limoensambal

Wie wil koken met veel specerijen en kruiden kan in de Javaanse keuken haar hart ophalen. Saté, zoetzure salade, gevulde ansjovisrolletjes… dit is Indonesisch op zʼn best.

Recept: Terong Raos Bandung

Oftewel gefrituurde aubergine met limoensambal. Deze gefrituurde aubergine is lekker als bijgerecht, maar je kunt hem ook serveren bij de borrel. Geef er dan een paar cocktailprikkers bij.

Bereidingstijd: 45 minuten

Benodigdheden

  • 1½ tl zout
  • 3 sjalotten in plakjes
  • 5 tenen knoflook in plakjes
  • 4 cm kurkumawortel in fijne plakjes
  • 5 groene rawits in fijne ringen
  • 7 rode lomboks in fijne ringen
  • 1 stengel citroengras, waarvan de uiteinden en het buitenste blad zijn verwijderd en de kern is fijngesneden
  • 5 limoenblaadjes, de nerf verwijderd en het blad fijngesneden
  • 3 el ketjap manis
  • 3 el ketjap asin
  • 2 tl azijn
  • olie om in te bakken en frituren
  • 100 g bloem
  • 50 g rijstmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 Chinese aubergines in diagonale plakken van ½ cm dik
  • 10 g citroenbasilicum- blaadjes, grof gesneden

Lees ook
Lekker én vegan: gezonde Vegan pad Thai

Bereiding

Maal de sjalotten met de helft van de knoflook, helft van de kurkumawortel, helft van de rawits en alle lomboks, het citroengras en limoenblaadjes met ½ tl zout in de vijzel tot een fijne sambal.

Verhit wat olie in een pan op middelhoog vuur en fruit daarin de sambal 5 minuten. Voeg de ketjap manis, ketjap asin en azijn toe en zet het vuur uit.

Maal de rest van de knoflook, kurkumawortel en rawits met 1 tl zout in de vijzel tot een fijne boemboe.

Zeef de bloem met het rijstmeel en het bakpoeder in een kom. Voeg de boemboe toe en klop er met een garde 150 milliliter koud water door.

Verhit ½ liter olie in een wok op middelhoog vuur. Wentel de plakken aubergine door het beslag en frituur ze in porties goudbruin en knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Verwarm de sambal in een pannetje op middelhoog vuur. Wentel de gefrituurde aubergine erdoor, bestrooi ’m met de citroenbasilicum en serveer. 

Dit is een Culi uit Flair. De rest van de recepten lees je in Flair 19-2022. Deze ligt van 11 mei t/m 17 mei in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier