Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Pizza of een chocoladereep: het is juist goed voor je om af en toe ongezond te eten

Pizza of een chocoladereep: het is juist goed voor je om af en toe ongezond te eten

Pizza of een chocoladereep: het is juist goed voor je om af en toe ongezond te eten

We kunnen allemaal wel gelukkig worden van een goede burger, vette pizza of zo’n heerlijke chocoladereep. Maar we denken altijd dat het vermijden van ongezond eten beter voor je is. Dus dan maar aan de wortels en selderij. Toch blijkt het goed voor je te zijn om af en toe eens zo’n vette hap te nemen. 

Ongezond eten 

Nu moet je natuurlijk niet meteen de hele week pizza’s gaan eten, maar er zijn een paar redenen om af en toe een uitzondering te maken. En ze hebben niet alleen maar te maken met je dieet, maar ook met je beweging en je hormonen.

Hongergevoel

Dat vervelende hongergevoel kan ervoor zorgen dat je makkelijker toegeeft aan die vette hap. Dit gevoel komt door je hormonen. En dan hebben we het over deze twee: ghreline en leptine. Het zegt je misschien niks, maar het gevoel dat ze je geven herken je vast en zeker. Ghreline zorgt namelijk voor het hongergevoel en leptine onderdrukt deze juist weer. Als je op dieet bent en je een langere tijd je calorie-inname afbouwt, kan het zijn dat de hoeveelheid van deze hormonen verandert. Je zal dan vooral minder leptine aanmaken, waardoor je dus eigenlijk meer honger krijgt. Het eten van een koolhydraatrijke maaltijd kan helpen om deze hormonen weer in balans te brengen.

Lees ook:
Wat is gezonder: een broodje kroket of een broodje kaas?

Cheat day

Als je altijd goed op je voeding let, regelmatig in beweging bent of gewoon even een verschrikkelijke week achter de rug hebt, mag je jezelf heus wel eens belonen. Sommige mensen belonen zichzelf met een nieuwe tas of een dagje naar een spa. Maar ook het eten van een lekkere maaltijd is voor sommigen een beloning na hard gewerkt te hebben. Niet alleen is het gewoon fijn om jezelf soms een schouderklopje te geven, uit onderzoek blijkt ook dat jezelf belonen helpt als stimulans om doelen makkelijker te bereiken.

Vreetbuien

Je krijgt vaak alleen maar meer trek in ongezonde dingen, als je jezelf deze ontzegt. Hierdoor kan je tussendoor veel meer gaan snacken. Als je dus soms jezelf een vette hap gunt, zal je veel minder trek krijgen in ongezonde tussendoortjes. En daarnaast geniet je dan ook veel meer van iets lekkers.

Lange termijn

De meeste mensen kiezen bij een dieet voor alles of niets. Dit houdt in dat je alleen maar gezonde dingen eet en alles wat ongezond is zo veel mogelijk uit je buurt probeert te houden. Maar voor veel mensen is dit niet uit te houden. Als je jezelf juist af en toe wél gunt iets ongezonds te eten, zal het op de lange termijn veel makkelijker zijn om een gezonde levensstijl te kunnen uithouden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: Vriendin | Beeld: Pexels