Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Nieuwe trend: gooi wat bier door je pannenkoekenbeslag

Nieuwe trend: gooi wat bier door je pannenkoekenbeslag

Nieuwe trend: gooi wat bier door je pannenkoekenbeslag

Ben je niet vies van een biertje? Dan is bier in je beslag een grote uitvinding. Je hoeft niet per se een bierliefhebber te zijn, want het is eigenlijk bedoeld voor een andere reden, niet alleen vanwege de smaak. 

Alcohol beschermt

Het klinkt eigenlijk minder gek dan je in eerste instantie denkt, want in bier zit alcohol net zoals in wijn. Wijn in een gerecht koken heb je vast en zeker wel vaker gehoord. Meestal vanwege het smaakje, omdat dat de perfecte combinatie is met stoofvlees. De volgende keer kun je het ook met bruin bier proberen, want het vlees wordt dan voller van smaak.

Alcohol verdampt en kookt sneller dan water, dus daardoor gaart het (bier)beslag sneller. Er komt als het ware een beschermlaag om de vulling heen en kan het dus minder snel door garen.

Bakken, koken en smullen maar

Bier plus stoofvlees smaakt dus perfect, maar dit drankje kun je ook gebruiken om mosselen te koken. Zo worden ze nog lekkerder en rijker van smaak. En niet alleen bier is een wondermiddel, maar spa geel doet ook veel goeds. Dit hoef je niet zo zeer voor de smaak te gebruiken, maar meer voor de structuur en garing tijdens het bakken.

Hoe werkt dat dan?

Dat heeft allemaal te maken met het koolzuur en gist wat in bier zit. Suiker lost op bij hogere temperaturen, maar koolzuur lost juist op bij lage temperaturen. Als je bier in je beslag doet moet je er wel voor zorgen dat je met een eventuele mixer niet te lang gaat mixen, want anders verdwijnen de bubbels in het beslag en die heb je juist nodig voor tijdens het bakken. Want als er koolzuur in je beslag zit komen er bubbels en gaat het uitzetten als het in aanraking komt met hete olie. Hierdoor wordt het eindresultaat lekker knapperig.

Lees ook:
Wie wil? Het tompouce-bier van de Hema is terug

Geen bier

Mocht je mise-en-place al klaar zijn, maar je komt erachter dat er geen bier in huis is. Dan kun je ook wodka in tempurabeslag doen. Door de hoge alcoholgehalte werkt het net zo goed, omdat er evenveel bubbel in wodka en champagne zit. En wodka heeft geen overheersende smaak, dus het zal je beslag niet verpesten.

Combinatie met bier

Met het bierbeslag kan je dus veel verschillende recepten maken. Denk aan: onion rings, pompoenringen, Fish & Chips of cake-achtig brood. Dus, waar wacht je nog op? Een beetje bier kan heust geen kwaad.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Beautify | beeld: GettyImages