Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Snijden met je lepel en nóóit je koekje in je koffie dopen: 10x etiquette voor een high tea of koffiedate

Snijden met je lepel en nóóit je koekje in je koffie dopen: 10x etiquette voor een high tea of koffiedate

Snijden met je lepel en nóóit je koekje in je koffie dopen: 10x etiquette voor een high tea of koffiedate

Of het nu gaat om een high tea, vergadering, verjaardag of een koffiedate met je lover: gezamenlijk thee of koffie drinken doen we regelmatig. Maar heb je weleens nagedacht over de manier waarop je dat doet?

Onder het genot van een high coffee* op een mooie locatie in Amsterdam legt etiquette-expert Nathalie Poppe uit hoe het heurt. En ja, dan kom je erachter dat je al die tijd eigenlijk best veel fout hebt gedaan.

  1. Laat je suiker niet in de koffie plonsen. Beter leg je ‘m zo zacht mogelijk in je kopje – bij voorkeur met een tangetje, zodat je ‘m niet aan hoeft te raken. Laat de suiker vervolgens eerst oplossen, voordat je begint met roeren.
  2. Time het moment dat je een slok neemt of een koekje eet nauwkeurig. Dit mag je nooit doen als iemand iets belangrijks aan het vertellen is. Wacht tijdens een vergadering bijvoorbeeld even tot de spreker op z’n blaadje kijkt.
  3. Niezen? Dat doe je altijd in je linkerhand. Je rechterhand moet vrij blijven om mensen de hand te schudden.
  4. Als je met je hand naar een koekje reikt, hou je vingers dan gesloten. Pas als je het koekje daadwerkelijk vastpakt, open je je handpalm.
  5. Je koekje in de koffie dopen is not done. Het zal dan afbrokkelen en smelten, waardoor je drankje vies wordt. Haal het koekje hoogstens door het melkschuim van je cappuccino.
  6. Wist je dat het onbeschoft is om iemand aan te kijken terwijl je een slok van je koffie neemt? Kijk tijdens het drinken altijd in je kopje. Het zou een genietmoment voor jezelf moeten zijn.
  7. Als je in een restaurant bent, leg je je servet altijd dubbelgevouwen op schoot, met de opening naar je toe. Wil je je mond afvegen, dan doe je dit aan de binnenkant van de servet. Zo hoeft niemand tegen je bevuilde servet aan te kijken.
  8. Bij een high tea kan het nog weleens zo zijn dat je een vork en lepel ter beschikking hebt. Maar welke gebruik je waarvoor? Onthoud dat je vork puur is bedoeld om in je eten te prikken en dan rechtstreeks in je mond te stoppen. Wil je een stuk van je gebakje afsnijden, dan doe je dat met je lepel.
  9. Zit je in een meeting op werk? Grijp dan niet gulzig naar de schaal koekjes. Alleen als het hoofd van de vergadering een koekje neemt, mag jij volgen.
  10. Zorg altijd dat je kopje boven z’n schoteltje blijft. Zit je achterovergeleund in je stoel terwijl je drinkt? Hou dan met je andere hand het schoteltje eronder. Hiermee zorg je ervoor dat eventuele druppels worden opgevangen.

Bonustip

Ben je op een gelegenheid waar alcohol geschonken wordt? Pas dan op met proosten. Het glas heffen is toegestaan, maar doe dit zonder te klinken; dat maakt te veel herrie. Eh, wat? Tja, wij hebben het ook niet bedacht.

*georganiseerd ter ere van de nieuwe koekjes van Oreo.