Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Handig: dé gids voor een perfect gekookt eitje

Handig: dé gids voor een perfect gekookt eitje

Handig: dé gids voor een perfect gekookt eitje

Hij kan niet ontbreken bij de paasbrunch, een gekookt ei. Altijd handig om te weten hoe jij een perfect gekookt eitje op je bord tovert. Hieronder vertellen we hoe je dat doet!

Is je ei vers?

De datum op jouw doosje eieren zegt lang niet alles. Je kunt op een hele makkelijke manier testen of je ei nog wel goed is. Leg hem in een hoog glas of een kom gevuld met water. Blijft je ei plat op de bodem liggen, dan is ie gegarandeerd vers. Ligt hij rechtop met de punt naar beneden, dan is ie waarschijnlijk rond de 2 à 3 weken oud. Je kan hem dan nog wel eten, maar check altijd even of je niks vreemds ruikt. Blijft je ei drijven, dan is ie rot en kun je hem beter weggooien. Wil je dat jouw eitjes zolang mogelijk goed blijven? Bewaar ze dan in de koelkast.

Belangrijk om rekening mee te houden

Houd bij het koken van je ei rekening met de grootte. Je hebt eieren in de maat S t/m L. Een klein ei heeft minder tijd nodig om te stollen dan een groot ei. In dit artikel gaan we uit van een ei in maat M.

Je kunt ervoor kiezen om je ei direct in je pannetje met koud water te doen, of te wachten tot het water kookt. Doe je het laatste, dan kan het wel eens voorkomen dat je ei in de pan breekt. Om dit te voorkomen, kun je het ei het beste even onder de warme kraan houden voor je hem in de pan gooit.

Lees ook
Weet wat je eet: zoveel calorieën zitten er in je favoriete paaseitjes

Hoelang in de pan?

Tot slot gaat het om persoonlijke voorkeur. Eet je het liefst een zachtgekookt ei, dan voldoet 3 à 4 minuten in de pan. Hou je van half zachtgekookt, dan is 4 à 5 minuten voldoende. En heb je je eitje liever hardgekookt, houd dan 7 à 8 minuten aan.

Let er wel op dat wanneer je je eitje al koud water legt, je vanaf het moment dat het water kookt 1 minuut minder rekent. Dit omdat je ei al heeft kunnen stollen in de tijd dat het water warmer wordt. Leg je het eitje in de pan als het water al kookt? Prik er dan even een klein gaatje in, om te voorkomen dat je ei openbarst.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: leukerecepten.nl | Beeld: Gettyimages