Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Yay: Door dit trucje kun je frituren zonder frituurpan

Yay: Door dit trucje kun je frituren zonder frituurpan

Yay: Door dit trucje kun je frituren zonder frituurpan

Oh wat kan het af en toe heerlijk zijn: Een gefrituurde snack. Heb jij geen frituurpan, maar verlang je zo erg naar een lekker bitterbal, oliebol of wat patatjes? Dan hebben wij de tip voor je, lees mee!

Hoe dan?

Om te frituren heb je geen friteuse nodig. Wat je wel nodig hebt is een pan. De pan moet wel aan een paar eisen voldoen om veilig te kunnen frituren. Kies voor een pan die hoog genoeg is, mocht het olie gaan spetteren dan ben jij in iedergeval veilig. Daarnaast moet de pan tegen hoge temperaturen kunnen. Een gietijzeren pan is de perfect pan om in te frituren. Het materiaal van deze pan houdt de hitte goed vast. Mocht je toch liever een alternatief hebben, dan zijn er ook speciale frituurpannen met een uitlekmandje. Deze speciale pannen kun je gebruiken op inductie en elektrisch koken, maar ook op gas. De pan moet altijd stevig staan. Zo voorkom je ongelukken. Naast een pan is de schuimspaan ook erg handig om te hebben. Met de spaan kun je veilig alle gefrituurde snacks uit de pan scheppen.

Welke olie?

Om te frituren heb je natuurlijk wel olie nodig. Kies voor het frituren: zonnebloemolie, arachideolie, frituurvet of frituurolie. Let goed op de temperatuur van de olie, dit is bij elk gerecht anders. Vaak ligt de temperatuur tussen de 170 en 180 graden Celsius. De temperatuur is bij een frituurpan wat moeilijker te reguleren, dan bij een friteuse. Voor de frituurpan kun je gebruik maken van een keukenthermometer. Daarnaast kun je ook het brood trucje gebruiken. Snij een stukje brood en gooi het brood in de olie. Wordt het stukje brood binnen een minuut bruin, dan is de olie zo’n 185 graden Celsius. Leg het eten pas in de pan wanneer het op de juiste temperatuur is.

De hoeveelheid olie die je moet gebruiken is afhankelijk van de grootte en hoeveelheid van de snacks. Een laagje van vijf centimeter is voor kleine etenswaren voldoende. Voor oliebollen en frietjes heb je meer nodig. Zorg ervoor dat de olie nooit tot de bovenkant van de pan gevuld is. Dit kan erg gevaarlijk zijn doordat het kan ontvlammen of spetteren.

Lees ook
Zo vaak kun je jouw favoriete kerstliedjes luisteren voordat je het zat wordt

Frituren zonder frituurpan

De video van Allerhande hieronder legt je nogmaals stap voor stap uit hoe je het beste kunt frituren zonder frituurpan. Veel plezier met het maken en eet smakelijk!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Ze.nl | Beeld: Getty Images