Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Brood wordt twee keer zo duur: recept om zelf goedkoop en lekker brood te bakken

Brood wordt twee keer zo duur: recept om zelf goedkoop en lekker brood te bakken

Brood wordt twee keer zo duur: recept om zelf goedkoop en lekker brood te bakken

Brood, koek, crackers en pizza worden twee keer zo duur, dat meldt de bakkersbranche in Het Parool. Dat komt, volgens de bakkers, door de oorlog in Oekraïne en de sancties m.b.t. Rusland. Door de oorlog komt het graan Oekraïne niet meer uit en door de sancties blijft het ook liggen in Rusland. Wij tippen: een lekker recept om zelf brood te bakken.

Graan

Het graan dat in Nederland gebruikt wordt, komt voornamelijk uit Frankrijk, Duitsland en Nederland. Alle landen die hun graan vooral verkrijgen uit Oekraïne en Rusland zullen nu ook bij deze landen hun graan moeten verkrijgen. Zo ontstaan er tekorten, waardoor de prijs stijgt. Dat meldt Sebastiaan Schreijen, analist consument en voedsel bij Rabobank aan Het Parool.

De absurd hoge gasprijs speelt ook mee, aangezien bakkersovens door gas warm worden. De enige oplossing is een prijsstijging. Daarbij gaat het ook om andere tarweproducten, zoals koek, crackers en pizza. De prijzen zullen tot ver in 2023 hoog zijn naar verwachting.

Lees ook
Pastaliefhebbers opgelet: pastatekort dreigt door oorlog in Oekraïne

Recept om zelf brood te bakken

Als het brood zo duur is, waarom maak je het dan niet zelf? Dat scheelt geld en is ook superleuk om te doen. Misschien vind je het zelfs wel lekkerder.

Dit heb je nodig

Voor 1 brood:

  • 500 gr patentbloem
  • 5 gr zout
  • 7 gr droge gist
  • 320 ml lauwwarm water
  • olie of boter
  • optioneel: 25 gr broodverbeteraar
  • mixer met deeghaken
  • deegroller
  • optioneel: bakvorm

Zo maak je het

Meng het water met de gist. Mix vervolgens het zout met de patentbloem door elkaar in een grote kom. Optioneel kun je hier de broodverbeteraar bij doen. Gebruik hiervoor een mixer met deeghaken.

Giet het water met de gist bij de rest van het mengsel. Mix dit een paar minuten door elkaar tot er één geheel ontstaat. Vervolgens ‘bebloem’ je een oppervlak. Hier ga je het deeg verder kneden met je handen, dat duurt zo’n tien minuten.

Het is belangrijk om het deeg echt goed te kneden. Hierdoor wordt het elastisch en worden de gluten geactiveerd, wat zorgt voor een lekker, luchtig brood. Goed kneden gaat als volgt: houd het deeg met een hand vast. Druk vervolgens met je andere handpalm het deeg uit elkaar. Druk het dan weer bij elkaar en herhaal.

Vet een kom lichtjes in met wat olie of boter. Maak vervolgens een bal van het deeg en leg die in de kom. De kom dek je af met een licht vochtige theedoek. Het deeg gaat nu rijzen, een uur lang. Een temperatuur tussen 27 en 35 graden is het beste.

Wanneer het deeg goed gerezen is, kneed je het nog een aantal keren goed door. Vervolgens rol je het deeg uit tot een soort ovale rechthoek. De twee buitenste gedeeltes vouw je naar binnen. Dat druk je goed plat. Tot slot rol je de lap deeg op.

Nu ga je de broodvorm invetten en bekleden met bakpapier. De rol deeg gaat in de vorm. Dek het weer af met een vochtige theedoek en laat opnieuw een uur lang rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Onderin de oven plaats je een schaaltje met water, daardoor blijft de oven vochtig wat ervoor zorgt dat het brood niet uitdroogt. Besprenkel ook het brood met wat water alvorens je het bakt. Tot slot bak je het brood circa 40 minuten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Het Parool, Leuke Recepten | Beeld: GettyImages