Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > 7 belangrijke food trends van dit moment

7 belangrijke food trends van dit moment

7 belangrijke food trends van dit moment

Hebben we het over trends, dan denk je al gauw aan trends op het gebied van fashion, kapsels en misschien sieraden. Allemaal leuk en aardig, maar trends spelen een rol op veel meer gebieden dan alleen op fashion en beauty. Trends die we absoluut niet over het hoofd mogen zien zijn food trends. De tijd van fit girls mag dan misschien voorbij zijn, nog steeds is voeding een belangrijk deel van onze dag. Hieronder zet ik 7 food trends op een rijtje die op dit moment belangrijk zijn.

#1 Milieubewust

Een van de belangrijkste food trends van 2018 is toch wel het feit dat we ons steeds meer bewust worden van de invloed die voedsel heeft op het milieu. De aandacht voor milieubewust eten, en met name het eten van vlees, groeit enorm. We zijn ons ervan bewust dat vlees, maar ook zuivel, belastend zijn voor de wereld waarin we leven. Vegetarische gerechten zijn niet alleen steeds populairder op ons eigen menu, ook restaurants en supermarkten lijken mee te gaan in deze food trend.

#2 Plantaardig

Een mooie aanvulling op de trend hierboven: we realiseren ons dat plantaardig voedsel niet alleen gezond is voor onszelf, maar ook voor het milieu. Net als vegetarische gerechten, kunnen we steeds vaker kiezen uit plantaardige alternatieven. De keuze is reuze, ook in supermarkten en restaurants. Het wordt steeds gemakkelijker om voor plantaardige alternatieven te kiezen. Zo vervangen we bakboter door olijf- of zonnebloemolie en maken we onze eigen plantaardige dips voor bij de borrel, denk bijvoorbeeld aan guacamole.

#3 Niks moet, alles mag

Tegenwoordig laten we de touwtjes vieren, als het gaat om welke gerechten bij welk moment van de dag horen. Pannenkoeken als ontbijt, kwark als lunch en een frisse salade als avondeten? Yes, please! We kiezen bewust, maar bepalen zelf wanneer we welk gerecht naar binnen schuiven. Move over regels: we eten wat we willen en wanneer we dat willen.

#4 Zeewier

Zeewier maakte haar intrede als een van de grootste food trends vanaf het moment dat we allemaal verliefd werden op sushi. Jawel, ook wij zijn quilty. Sushi is ons leven en ook zeewier beginnen we stukje bij beetje meer te waarderen. Tegenwoordig eten we zeewier niet alleen in sushi, ook maken we hamburgers, taco’s, wraps en zelfs chips van zeewier.

#5 Power poeder

Het afgelopen jaar maakten we kennis met matcha en kurkuma: fancy kruiden in poedervorm. Niet alleen geven deze poeders een vrolijk kleurtje aan je gerecht, ze zijn ook nog eens super gezond. Matcha bevat antioxidanten en gezonde voedingsstoffen en vitamines die onder andere je stofwisseling op gang helpen. Ook kurkuma is voor allerlei dingen goed, zo helpt de power poeder hart- en vaatziekten voorkomen, werkt het ontstekingsremmend en is kurkuma een sterke antioxidant.

#6 Kleurrijke bordjes

Niet alleen de vrolijke power poeders fleuren onze bordjes op, ook eetbare bloemen en andere plantaardige voeding zorgen voor een creatief plaatje tijdens het eten. Bovendien spotten we steeds vaker gekleurde varianten van bestaande voeding, zoals de roze latte machiatto gemaakt van bieten, zwart ijs gemaakt van houtskool of een blauw drankje dat zijn kleur te danken heeft aan algen. Love it!

#7 Gezonde vetten

Ook deze past bij de food trends die horen bij het bewust worden van wat we eten. Steeds vaker vervangen we verzadigde vetten door onverzadigde vetten, die gezond zijn voor ons lichaam. Omega 9 is een gezonde vet die we tegenkomen in bijvoorbeeld avocado, noten en olijfolie. Allemaal producten waar we dol op zijn en die we gemakkelijk tussen ons menu kunnen schuiven.