Wijn Beeld Getty Images
WijnBeeld Getty Images

Wine o'clock: 7 feitjes over wijn om te vertellen tijdens de vrijmibo

It’s friday! Yay! Tijd voor de vrijmibo (de vrijdagmiddagborrel voor de mensen die niet bekend zijn met afko’s). Zoek je nog een gespreksonderwerp voor tijdens de borrel? Met deze feitjes over wijn hangen de borrelaars aan je lippen!

Schenk je wijnglas vol en lees gauw deze wijnfeitjes.

1. Een angst voor wijn is echt een ding

Je gelooft het misschien niet, maar de angst voor wijn bestaat echt. Dit wordt ‘oenofobie’ genoemd en is erkend als een echte ziekte (al komt die maar weinig voor). Mensen met oenofobie zijn bang voor het drankje of hebben er een ontzettende hekel aan.

2. De oudste wijn ter wereld is 1600 (!) jaar oud

Old, but gold: de oudste wijn ter wereld is meer dan 1600 jaar oud. Dit oude goedje komt uit de periode tussen 325 en 350 na Christus. Denk maar niet dat je deze wijn kan proeven. Je kunt ‘m alleen bewonderen in het Historisch Museum der Pfalz in Speyer, Duitsland.

3. Zóveel druiven gaan er in 1 fles wijn

Er gaan maar liefst 700 druiven in één fles wijn. In een glas wijn zitten ongeveer 125 druiven. Voor een lekkere fles moeten dus behoorlijk veel druiven worden geplukt.

4. Wijn was vroeger niet voor iedereen

Wijn drinken, dat mocht niet iedereen in de vroege Romeinse tijd. Voor vrouwen was het zelfs verboden om wijn te drinken. Deden ze het stiekem toch en kwam iemand erachter? Dan konden ze de doodsstraf krijgen. Bizar!

5. Dodelijke kurken

Een flesje champagne poppen? Pas dan goed op. Een kurk kan met een snelheid van wel 50 kilometer per uur uit te fles schieten. Goed mikken dus!

6. Verschillende druivensoorten

Er zijn 4020 unieke druivensoorten die voor wijn worden gebruikt. Dat zijn er heel wat!

7. Proosten op de gezondheid

Waar komt het proosten op de gezondheid eigenlijk vandaan? De oude Grieken deden dit wanneer de gastheer de eerste slok wijn testte om te checken of de wijn vergiftigd was. Proost!

Ben je een wijnliefhebber en heb je nog geen weekendplannen? Deze week is het Amsterdam Wine Festival, waar je tientallen wijnen kunt proeven en kunt genieten van live muziek.

Cheers!

Bron: Gall & Gall, Wijn Wine Wein

Merel DuitGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden