vrijmibo Beeld Getty Images
vrijmiboBeeld Getty Images

PREMIUM

Proost! De vrijmibo lijkt uit te sterven: is dat erg?

Lockdowns, met als gevolg (veel) meer thuiswerkdagen, die vaak op vrijdag vallen: het lijkt bye bye vrijmibo. Grote vraag: is dat erg?

Vaste prik

Jarenlang was het vaste prik bij veel bedrijven: de vrijdagmiddagborrel. De vrijdag, het einde van een lange werkweek op kantoor en de geur van het weekend die je al tegemoet komt. Zo’n borrel is niet alleen lekker (hallo bitterballen en wijn op kosten van de baas), die doet ook veel goeds voor de teambuilding op de werkvloer.

Want de hele week samen hard ertegenaan en dan vrijdag de stropdas en haren los en praten over alles – behalve over deadlines en targets – werkt verbindend. Maar nu dreigt die vrijmibo te verdwijnen. Tijdens de lockdowns, waarin iedereen thuiswerkte, verdwenen uiteraard ook de vrijmibo’s uit de agenda. Maar nu de maatregelen alweer een tijdje zijn opgeheven, zijn de borrels niet massaal teruggekeerd.

Chandra Kamps, zelfstandig ondernemer

“Natuurlijk vind ik het gezellig dat fysiek borrelen nu weer kan, maar ik ben blij dat ik tijdens de lockdowns nieuwe mogelijkheden heb ontdekt om te netwerken. Om bijvoorbeeld via Zoom met andere ondernemers en gelijkgestemden af te spreken, in plaats van naar die bedrijven toe te gaan voor een werkborrel.

Het scheelt me zo veel tijd en reiskosten. Daarnaast ontdek ik dat online netwerken veel efficiënter is dan een ‘live’ borrel. Mensen komen sneller tot de kern en ik merk dat mijn bedrijf sinds de lockdowns, juist door al die nieuwe mogelijkheden, alleen maar is gegroeid.”

Vrijmibo met uitsterven bedreigd

Niet voor niets plaatste Het Parool vorige maand een artikel met de titel De vrijmibo wordt met uitsterven bedreigd. Klinkt misschien dramatisch, maar de cijfers die in het stuk worden genoemd, onderstrepen het wel. Waar op een gewone werkdag meer dan een miljoen mensen de trein pakken, zijn dat er op vrijdag 800.000. Dat is twintig procent minder.

De vrijdag is de laatste tijd namelijk uitgegroeid tot een nationale thuiswerkdag of de dag waarop mensen een half dagje werken en na de lunch vertrekken. Daarnaast is er meer focus gekomen op de behoeften en wensen van de werknemers. Want er waren genoeg borrelaars die elke vrijdagmiddag aanschoven uit plichtsgevoel en onder sociale druk, maar eigenlijk liever naar huis waren gegaan.

Raisa Ghazi, werkzaam in de techindustrie

“Voorheen had ik meerdere keren per maand een vrijdagmiddagborrel; de afgelopen maanden heb ik er bijna geen gehad. Ik mis de borrel helemaal niet en ben daarin vast niet de enige. Ik ben best introvert en het kost mij daarom veel energie om aan een borrel mee te doen. Centraal tijdens het borrelen staat natuurlijk drinken, en daarmee sluit je al een groot deel van de mensen uit.

Ik drink bijvoorbeeld niet en ik moest daar vaak tekst en uitleg over geven. Als ik vertel dat ik vanwege mijn geloof niet drink, ben ik vervolgens het meest exotische object in de groep, wat niet fijn voelt. Geef mij maar een diepgaand gesprek met één collega, dan verplicht met alle aanwezigen een praatje maken.”

Balans tussen privé en werk

Waar dat vroeger moeilijk bespreekbaar was of je meteen het stempel ‘ongezellig’ kreeg, is er nu meer oog voor de balans tussen privé en werk. Maar is de werkborrel dan verdwenen? Niet helemaal. De vrijmibo heeft plaatsgemaakt voor de domibo: de donderdag-middagborrel.

Veel bedrijven zijn vanwege het thuiswerken op vrijdag overgestapt naar donderdag als kantoordag en daarom: borreldag. Wie bitterballen en bier mist, kan dus gewoon een dagje eerder aanschuiven.

Wel de vader, maar geen ouderlijk gezag

het overkomt duizenden papa‘s per jaar

Tosca Gort, arbeidspsycholoog

“Vroeger vormde de vrijmibo voor veel bedrijven een vast onderdeel van de week. Maar toen de corona-maatregelen verdwenen en we weer konden afspreken, is de vrijmibo nooit op dezelfde manier teruggekomen. Kennelijk was er geen animo om deze terug te laten keren. Je ziet dat jongere werknemers zonder kinderen nog altijd behoefte hebben aan de borrel en het jammer vinden dat deze nu dreigt te verdwijnen.

Zij zien het als een belangrijk sociaal element van hun werk-leven. Maar mensen met kinderen hebben hun sociale connecties buiten het werk. Zij zagen de vrijmibo als een plichtpleging en missen deze daarom als kiespijn. Dat neemt niet weg dat borrelen vooral bij grote bedrijven een belangrijke functie kan hebben. Zo leer je makkelijk mensen van andere afdelingen kennen met wie je anders niet in contact komt. Maar de tendens die we sinds corona in welvarende landen zien, is dat we proberen prikkels te verminderen. De vrijmibo afschaffen, sluit daar helemaal op aan.”

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Michelle IwemaGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden