Wedding dinner by the sea. Wedding banquet at the sea. Donja Lastva, Montenegro, Tivat. Beeld Getty Images/iStockphoto
Wedding dinner by the sea. Wedding banquet at the sea. Donja Lastva, Montenegro, Tivat.Beeld Getty Images/iStockphoto

A big fat wedding: ‘Als ik de kosten even bereken, ben ik als gast zo’n tweeduizend euro kwijt’

Nu het weer mag, kan een bruiloft niet gek genoeg. Trouwen in het buitenland is de norm. Daar hangt een prijskaartje aan voor het gelukkige stel, maar vaak ook voor de gasten.

There’s a price to pay...

Flink aantikken

Oma’s jurk aan en naar het stadhuis? Kan niet meer. Wie trouwt, en het budget ervoor (over) heeft, pakt het tegenwoordig groots aan. Niet alleen in aankleding en wat extra’s, maar ook als het gaat om de locatie. Want Krasnapolsky in Amsterdam is leuk en aardig, maar natuurlijk niet hetzelfde als die destination wedding op Ibiza, in de tuin van een Zuid-Frans landgoed of die intieme strandceremonie op Curaçao.

Zo’n feestje kan flink aantikken, ook voor de gasten. Maar goed, die vriendin trouwt maar één keer, moeten échte vrienden dat niet gewoon voor elkaar over hebben? Elise, die uit respect voor haar vriendschap met de aanstaande bruid anoniem wil blijven: “Mijn vriendin gaat volgend jaar zomer trouwen. Ze is van plan dat aan een van de Italiaanse meren te doen, tijdens een driedaags event. Gasten kunnen verblijven in bijbehorende villa’s. Kosten: een paar honderd euro die we zelf betalen.

Behalve het diner op de dag van de bruiloft zijn alle kosten ter plaatse - eten, drinken, vervoer – ook voor eigen rekening. En dan hebben we nog niet eens een cadeau. Als ik de kosten even bereken, ben ik er samen met mijn vriend zo’n tweeduizend euro aan kwijt. O ja, ze wil er geen kinderen bij, onder het mom van dat we dan ook echt volledig kunnen genieten van haar feest. Maar hierdoor kunnen we er ook geen familievakantie aan vastplakken. Dus het kost niet alleen vrije dagen en geld, we moeten ook zelf een oppas regelen.”

Dat alles steeds luxer en uitgebreider wordt, zie je ook bij de vrijgezellenfeesten. Een kroegentocht in de stad heeft plaatsgemaakt voor een weekend weg, met alles erop en eraan. Het is lastig: als niemand erover begint, wil je geen spelbreker zijn. En het gaat natuurlijk wel om de belangrijkste dag van iemands leven. Nu het weer mag en kan, mogen feestjes duidelijk weer wat kosten en willen stellen er een onvergelijkelijk event van maken. Maar op een geslaagd feest is het fijn als de gasten zich niet tussen de canapés door afvragen hoe ze de rest van de maand moeten doorkomen.

Wedding adventure

Vivian ter Huurne, weddingplanner Het Bruidsmeisje: “Tegenwoordig wordt met de vrijgezellenfeesten behoorlijk uitgepakt. Een weekendje weg in het buitenland, waar ze dan lekker gaan eten en spa-behandelingen boeken. Op de bruiloften zelf zie ik ook veel aandacht voor de luxe details: levende discoballen, de hele dag livemuziek. Op dit moment ben ik bezig met een ‘1001 nacht’ bruiloft in Marokko. De avond voor de bruiloft is er een hennafeest.

Voor de mannen hebben we barbers geregeld. Gasten krijgen een heel programma van struinen door de soeks van Marrakesh tot een kamelentocht door de woestijn. Ik denk dat je vooral ziet dat er grotere contrasten zijn gekomen als het gaat om het budget voor een bruiloft. Er zijn genoeg mensen die het moeilijk hebben en die zich geen extravaganza kunnen veroorloven. Maar mensen die het geld hebben, willen een wedding adventure neerzetten. Het is immers – meestal - een once in a lifetime event.”

Social media

Marit Smit, oprichter blog girlsofhonour.nl: “Vroeger keek je vooral bij andere bruiloften wat je wel en niet leuk vond. Nu zien we op Instagram alles wat mogelijk is voorbijkomen. Zodra je weet dat je iets leuk vindt, wil je dat hebben. Als mensen al trouwen, is het niet omdat het zo hoort, maar omdat ze ervoor kiezen.

Daar willen ze dan ook echt een onvergelijkelijke ervaring van maken. Zo groot en duur als bachelorette in Amerika of Australië is het bij ons nog niet, maar in de tien jaar dat ik mijn blog heb, heb ik wel gezien hoe we in alles Amerika achterna zijn gegaan. Maar duizenden euro’s betalen voor een bachelorette party zie ik hier niet gebeuren. Dat vinden Nederlanders echt iets te veel van het goede.”

Bettina Holwerda blikt terug op trouwdag met Jim Bakkum:

‘De hel’

Toscaanse bruiloft

Nina de Vriend trouwde vorig jaar september in Toscane: “Het was altijd mijn droom om in Toscane, waar ik van kinds af aan al kom, te trouwen. In Nederland kost een bruiloft van een dag voor tachtig gasten tussen de vijftien- en twintigduizend euro. Toen mijn man en ik afgelopen september trouwden, wilden wij dit budget aanhouden, maar dan voor een meerdaags event in Toscane. Dat is gelukt! We deden het door sommige kostenposten laag te houden. Zo plukten we zelf de bloemen en een lokaal restaurantje verzorgde het diner.

We dachten voor ons feest ook aan de kosten voor de gasten. We huurden een palazzo waar plek was voor alle gasten en gaven de datum vroeg door zodat ze goedkope tickets konden boeken. Van aankomst tot vertrek zorgden wij dat het ze aan niks ontbrak. Iedereen vond het zo leuk dat ze nu al vragen wanneer we een reünie in Toscane gaan houden.”

Deze reportage staat in Flair 19-2023. Meer van zulke verhalen lees je wekelijks in Flair.

Michelle MansfieldGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden