Haaruitval  Beeld GettyImages
HaaruitvalBeeld GettyImages

Sasha (38) is eindelijk verlost van haar haarstuk: ‘Vrijgezel, vrouw én kaal. Het kon niet erger, dacht ik’

Sasha (38): “Ik heb alopecia. Dat is een haarziekte waarbij je opeens kale plekken op je hoofd krijgt. Ik was net dertig toen ik er tijdens het borstelen van mijn haar achter kwam.

Alopecia

Grote bruine plukken nam ik mee. Ik schrok er heel erg van, herkende dit soort beelden alleen van films over kanker. Hoezo kon mijn haar opeens uitvallen? Toen ik goed met een spiegel keek, zag ik op mijn achterhoofd, net naast mijn linkeroor een kale plek. Maar ook bij mijn nek, net op de haargrens, leek het alsof er een klein kaal plekje aan het ontstaan was.

Na verschillende onderzoeken vertelde een arts me dat ik alopecia areata had, een auto-immuunziekte die vaker voorkomt bij mensen met een andere auto-immuunziekte zoals vitiligo en sommige ziektes van de schildklier. Maar dat was bij mij niet het geval. Wel was ik een halfjaar daarvoor gediagnosticeerd met een burn-out.

Mirte (43) is eindelijk verlost van haar ouders

‘Ik dacht dat ze als oma anders zou zijn dan als moeder’

‘Het kon niet erger, dacht ik’

Ik zat thuis, overspannen in de WW. Mijn thuissituatie was ook allerminst fijn omdat ik in scheiding lag. Op internet las ik dat sommige mensen kale plekken kunnen krijgen door weinig vitamines of door stress, alleen is dat nog niet wetenschappelijk bewezen. De reden van mijn haaruitval vond ik ook niet zo boeiend op dat moment, mijn grootste zorg was dat ik kaal werd. Vrijgezel, vrouw én kaal.

Het kon niet erger, dacht ik. Omdat ik niet veel geld had, kon ik ook geen haarwerk kopen van een paar duizend euro. Ik moest het met een goedkoper, ‘lelijker’ exemplaar doen. Familie en vrienden vonden het me mooi staan. Ik niet. Ik wilde mijn haar terug.

Laatst las ik het boek van Barbara van Beukering, Het jaar waarin ik mijn haar verloor. Ik herken veel in haar verhaal, hoeveel verdriet haarverlies losmaakt. Hoe je haar onlosmakelijk verbonden is met je identiteit. Ik voelde me, net als de schrijver, verminkt.

Na drie jaar kreeg ik wonder boven wonder weer haargroei. Het ging ook beter met mijn mentale gezondheid, misschien was dat de verklaring. Inmiddels heb ik mijn eigen haar terug en ben ik verlost van mijn haarwerk. Ik voel me weer mezelf.”

Deze ‘Eindelijk verlost van’ staat in Flair 16-2023. Ook delen waar jij blij mee bent om eindelijk van verlost te zijn? Mail dan naar redactie@flair.nl.

RedactieGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden